Рада ЄС продовжила ще на півроку санкції проти рф через її агресію проти Україні

Новини
санкции
Фото: shutterstock.com

Рада ЄС 26 липня продовжила ще на шість місяців – до 31 січня 2023 року – економічні санкції проти росії через її агресію проти України.

Про це повідомляється на офіційному сайті Ради Європейського союзу.

«Рада сьогодні вирішила продовжити на шість місяців, до 31 січня 2023 року, обмежувальні заходи, спрямовані проти окремих секторів економіки російської федерації», – йдеться у повідомленні.

У Раді ЄС нагадали, що ці санкції, вперше запроваджені у 2014 році у відповідь на дії росії, що дестабілізують ситуацію в Україні, були значно розширені з лютого 2022 року у світлі неспровокованої та невиправданої військової агресії росії проти України.

«Наразі вони складаються з широкого спектру секторальних заходів, включаючи обмеження щодо фінансів, енергетики, технологій та товарів подвійного призначення, промисловості, транспорту та предметів розкоші», – наголошується в заяві.

Також зазначається, що на додаток до економічних санкцій проти росії ЄС запровадив різноманітні заходи у відповідь на дестабілізуючі дії рф проти України. До них належать: обмеження економічних відносин із незаконно анексованими Кримом та містом Севастополем, а також з непідконтрольними уряду України територіями Донецької та Луганської областей; індивідуальні обмежувальні заходи (заморожування активів та обмеження на поїздки) щодо широкого кола фізичних та юридичних осіб, а також дипломатичні заходи.

Крім того, з 24 лютого ЄС ухвалив низку безпрецедентних та жорстких пакетів санкцій у відповідь на повномасштабне вторгнення росії до України.

Нагадаємо:

  • Санкції проти Росії через анексію Криму з боку США і Євросоюзу були введені в грудні 2014 року.
  • 13 січня  2022 року Рада ЄС продовжила до 31 липня 2022 року економічні санкції проти РФ у відповідь на її дії, спрямовані на дестабілізацію України.