ЄС продовжив ще на півроку економічні санкції проти Росії за дестабілізацію України

Новини
санкции
Фото: shutterstock.com

Рада ЄС 13 січня продовжила ще на шість місяців – до 31 липня 2022 року – економічні санкції проти Росії у відповідь на її дії спрямовані на дестабілізацію України.

Про це повідомляється на офіційному сайті Ради Європейського союзу.

«13 січня Рада ЄС ухвалили рішення про подовження обмежувальних заходів, що наразі зачіпають окремі економічні сектори Російської Федерації, на шість місяців – до 31 липня 2022 року. Рішення Ради ЄС було ухвалено за результатами останньої оцінки стану виконання Мінських домовленостей (що початково мало відбутися до 31 грудня 2015 року), яку провела Європейська Рада 16 грудня 2021 року», – йдеться у повідомленні.

В Раді ЄС нагадали, що чинні санкції, які були вперше запроваджені 31 липня 2014 року, діють у відповідь на кроки Росії з дестабілізації ситуації в Україні. Вони обмежують доступ до первинних і вторинних ринків капіталу ЄС для окремих російських банків і компаній, а також забороняють форми фінансової допомоги і брокерську діяльність російським фінансовим установам.

Ці санкції також забороняють прямий та непрямий імпорт, експорт чи переміщення будь-яких матеріалів оборонного призначення, а також накладають заборону на товари подвійного призначення для військового використання або для кінцевих споживачів у Росії, пов’язаних з військовою сферою. Вони додатково обмежують доступ Росії до певних чутливих технологій, які можуть бути використані в російському енергетичному секторі, наприклад, у видобутку та розвідці нафти.

Крім економічних санкцій, ЄС також запровадив різні типи обмежувальних заходів у відповідь на незаконну анексію Росією Криму та міста Севастополь, а також умисну дестабілізацію України. Сюди належать: дипломатичні заходи, індивідуальні обмежувальні заходи (заморожування активів та обмеження подорожей) і конкретні обмеження на економічні відносини з окупованими Кримом та Севастополем.

Нагадаємо:

  • Санкції проти Росії через анексію Криму з боку США і Євросоюзу були введені в грудні 2014 року.
  • 12 липня  2021 року Рада ЄС продовжила до 31 січня 2022 року економічні санкції проти РФ у відповідь на її дії, спрямовані на дестабілізацію України.
  • 10 вересня 2021 року Рада ЄС продовжила до 15 березня 2022 року персональні санкції щодо фізичних і юридичних осіб, відповідальних за підрив територіальної цілісності України.