Рада підтримала призначення Андрія Костіна генпрокурором

Новини
Андрій Костін на трибуні Верховної Ради, 27.07.2022 Фото: t.me/yzheleznyak

Верховна Рада 27 липня дала згоду на призначення нардепа з фракції «Слуга народ» Андрія Костіна новим генеральним прокурором України. Його кандидатуру запропонував президент Володимир Зеленський.

За відповідну постанову проголосували 299 парламетарів, повідомив народний депутат фракції «Голос» Ярослав Железняк у Telegram.

«Рада підтримала призначення Андрія Костіна генпрокурором України. Під кінець обговорення прийшов у залу Ради і президент України. Не виступав, просто подивився голосування та пішов», – написав Железняк.

Відповідно до Конституції України Генеральний прокурор призначається на посаду та звільняється з посади президентом за згодою Верховної Ради. Після відповідного голосування парламенту президент має підписати відповідний указ.

Андрій Костін – народний депутат, член партії та фракції «Слуга народу», голова комітету Верховної Ради з питань правової політики. Юрист, закінчив Одеський державний університет ім. І. Мечникова; співзасновник та директор адвокатської компанії «Право».

З 2000 року – член Міжнародної асоціації адвокатів (IBA). Обіймав посаду заступника голови підкомітету з наземного транспортування Комітету з морського і транспортного права IBA.

У 2012 році був обраний членом Ради адвокатів Одеської області, а згодом – заступником голови ради. У 2013-2016 роках був головою Комітету з міжнародних відносин Національної асоціації адвокатів України.

У 2010-2015 роках депутат Одеської міської ради округу №23 від партії «Фронт змін».

У 2021 році Костін брав участь у конкурсі на посаду голови САП, однак не пройшов співбесіду. Також низка правозахисних громадських організацій не рекомендували Костіна як можливого очільника САП.

Нагадаємо:

  • 17 липня президент України Володимир Зеленський усунув Івана Баканова від обов’язків голови Служби безпеки України, а Ірину Венедіктову з посади Генерального прокурора. Виконувачем обов’язків Генпрокурора призначено заступника Венедіктової Олексія Симоненка. Зеленський сказав, що до Баканова та Венедиктової є багато питань через велику кількість співробітників СБУ та органів прокуратури, яких підозрюють у державній зраді.
  • 19 липня Верховна Рада проголосувала за звільнення Івана Баканова з посади голови Служби безпеки України та Ірини Венедіктової з посади Генпрокурора.