Рада звільнила Баканова та Венедіктову

Новини
чрезвычайное положение
Верховна Рада України Фото: investigator.org.ua

Верховна Рада 19 липня проголосувала за звільнення Івана Баканова з посади голови Служби безпеки України та Ірини Венедіктової з посади Генпрокурора.

Про це повідомив нардеп фракції «Голос» Ярослав Железняк у Telegram.

«Парламент звільнив Івана Баканова з посади голови СБУ. В залі його не було. Розгляд був достатньо формальним», – написав Железняк.

Він зазначив, що за це рішення проголосували 265 депутатів.

«Питання призначення нового голови СБУ на нинішнє засідання не виносили», – додав Жерезняк.

Також Верховна Рада проголосувала за звільнення Ірини Венедіктової з посади Генпрокурора.

«Рада підтримав звільнення Ірини Венедіктової як генпрокурора України. Вона була присутня на засіданні. Звільнення відбулося з обговоренням. Як і на Комітеті, гучних заяв або звинувачень не було», – розповів Железняк.

За його словами, звільнення генпрокурорки підтримали 264 депутати.

Нардеп додав, що питання призначення нового очільника ОГП на розгляд парламенту не виносилося.

Як повідомлялось, 17 липня президент України Володимир Зеленський усунув Івана Баканова від обов’язків голови Служби безпеки України, а Ірину Венедіктову з посади Генерального прокурора. Виконувачем обов’язків Генпрокурора призначено заступника Венедіктової Олексія Симоненка. Зеленський сказав, що до Баканова та Венедиктової є багато питань через велику кількість співробітників СБУ та органів прокуратури, яких підозрюють у державній зраді.

18 липня президент Володимир Зеленський підписав указ про призначення тимчасовим виконувачем обов’язків голови Служби безпеки України Василя Малюка.

Нагадаємо:

  • 28 серпня 2019 року Верховна Рада підтримала призначення головою СБУ Івана Баканова, кандидатуру якого вніс президент Володимир Зеленський. За призначення Баканова проголосували 316 депутатів. Іван Баканов – друг дитинства Володимира Зеленського, був одним із засновників, керівників та юристом компанії «Студія Квартал-95». З 2 грудня 2017 року по 27 травня 2019 року був головою партії «Слуга народу». Під час президентських виборів Баканов очолював виборчий штаб Володимира Зеленського.
  • 17 березня 2020 року Верховна Рада призначила Ірину Венедіктову генеральним прокурором України, яка з січня була в. о. голови Державного бюро розслідувань. За таке рішення проголосували 269 депутатів. Під час позачергових парламентських виборів в 2019 році Венедіктова була обрана до Верховної Ради за списком партії «Слуга народу» та очолила парламентський комітет з правової політики.