Загибель утримуваних в Оленівській колонії сталась через внутрішній вибух, а не через обстріл – правозахисники

Новини
Наслідки вибуху в Оленівській колонії, 29.07.2022 Фото: скріншот відео росіського Telegram-каналу

Загибель кількох десятків українських військовополонених, яких російські окупанти утримують на території Оленівської виправної колонії №120 Волноваського району Донецької області, сталась через внутрішній вибух, а не через обстріл, адже звуку прильоту, характерного для нього, не було.

Про це повідомляють правозахисники з Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ) з посиланням на свої джерела з окупованої частини Донецької області.

Як зазначається, увечері 28 липня у Оленівській колонії, у якій російські окупанти утримують українських військовополонених, зокрема бійців полку «Азов», а також цивільних заручників, які не пройшли так звану фільтрацію, було чутно вибух. Вночі і зранку до колонії приїжджали карети швидкої допомоги.

Пропагандистські російські ЗМІ з посиланням, зокрема і на Міноборони рф, повідомили про те, що нібито Збройні сили України прицільно били по бараках, де утримуються полонені українські військові, які «почали співпрацювати зі слідством». Російські Telegram-каналы показали відео наслідків вибуху в колонії.

«Ніякого обстрілу території колонії 28 липня не було, а стався саме вибух, оскільки звуку прильоту, характерного для обстрілу, чутно не було. Вибух пролунав ввечері, коли частина військовополонених перебувала біля бараків на вулиці. Після нього всіх загнали в приміщення, але багато хто чув крики ззовні», – стверджують джерела правозахисників.

Наслідки вибуху в Оленівській колонії, 29.07.2022 Фото: скріншот відео росіського Telegram-каналу

Людина, яка кілька місяців перебувала в колонії в Оленівці навесні 2022 року, розповіла МІПЛ, що на її території є щонайменше шість великих двоповерхових бараків з окремими кімнатами – і це капітальні споруди. Вони розташовані поряд. П’ять чоловічих, навпроти – один жіночий. Біля бараків є територія, де утримані можуть пересуватися. В кожному з таких бараків може утримуватися приблизно 200 осіб. Але, за словами цього свідка, жоден з описаних ним бараків не схожий на той, який показали на відео росіяни.

«Я можу лише сказати, що паркан на одному з кадрів на відео схожий на той, що був у Оленівці», – уточнив він.

МІПЛ також отримала приблизний план території Оленівської колонії. Барак, у якому стався вибух, міг розташовуватися у технічній зоні, яку ув’язнені і наглядачі колонії називають «промкою».

План території Оленівської колонії №120 Фото: mipl.org.ua

Інше джерело МІПЛ стверджує, що барак, про який йдеться, і де й стався вибух, не використовувався для утримання полонених, і розташований на відстані приблизно 300 метрів від основної групи бараків, і саме туди напередодні привезли близько двохсот «азовців», захоплених росіянами у Маріуполі. Де їх утримували з середини травня, коли відбулась так звана евакуація з території заводу «Азовсталь», наразі невідомо.

Оленівська колонія №120 на супутниковій мапі Google

Як повідомлялося, 29 липня російські пропагандистські ЗМІ повідомили, що внаслідок нібито удару українських військових по виправній колонії в Оленівці, де утримувалися військовополонені, загинули 53 особи, ще 75 отримали поранення.

У Генштабі ЗСУ вказали, що артилерійський обстріл колонії в окупованій Оленівці на Донеччині здійснили війська рф, щоб приховати тортури та розстріли українських військовополонених, які там утримуються, і заявами, що колонію обстріляли українські Збройні сили, російські окупанти намагаються обвинуватити Україну у скоєнні «воєнних злочинів».

Саме в колонії, що розташована в окупованій Оленівці, утримуються українські захисники з військового гарнізону «Маріуполь», у тому числі бійці полку Нацгвардії «Азов» і 36-бригади морської піхоти ВМСУ, які в травні вийшли з території заблокованого російськими військами заводу «Азовсталь».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter