рф опублікувала список загиблих і поранених в окупованій Оленівці, патронатна служба «Азову» його перевіряє

Новини
Оленівська колонія №120 на супутниковій мапі Google

Російські загарбники опублікували список прізвищ поранених та загиблих унаслідок вибухів в Оленівській колонії №120 на тимчасово окупованій території Донецької області, де утримувались військовополонені українці.

Про це повідомляє Патронатна служба Азову «Янголи Азову».

«Окупанти виклали список прізвищ поранених та загиблих внаслідок терористичних дій в Оленівці. Інформуємо: наразі ми – Патронатна служба Азову – не можемо підтвердити чи спростувати ці повідомлення та перевіряємо їх на достовірність. Імена поранених та загиблих в Оленівці ми повідомляємо родинам в індивідуальному порядку. Жодна українська чи міжнародна інституція не може підтвердити чи спростувати списки, розміщені в російських ЗМІ», – наголосили в «Азові».

Високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель засудив убивство десятків військовополонених українців в окупованій рф Оленівці Донецької області.

Удар по колонії з українськими військовополоненими в Оленівці потребує розслідування. Це виглядає як частина найгірших порушень прав людини та можливих воєнних злочинів, заявила посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс.

«Оленівка потребує розслідування. Це виглядає, як частина все більш тривожної моделі найгірших видів порушень прав людини й можливих воєнних злочинів, які безкарно скоюються на окупованому сході України», – заявила вона.

Як повідомлялося, 29 липня російські пропагандистські ЗМІ повідомили, що внаслідок нібито удару ЗСУ по виправній колонії в Оленівці Волноваського району Донецької області, де утримувалися українські військовополонені, загинули 53 особи, ще 75 отримали поранення.

У Генштабі ЗСУ вказали, що артилерійський обстріл колонії в окупованій Оленівці здійснили війська рф, щоб приховати тортури та розстріли українських військовополонених, які там утримуються, і заявами, що колонію обстріляли ЗСУ, російські окупанти намагаються обвинуватити Україну у скоєнні «воєнних злочинів».

Правозахисники заявили, що загибель кількох десятків українських військовополонених на території Оленівської виправної колонії №120 сталась через внутрішній вибух, а не через обстріл, адже звуку прильоту, характерного для нього, не було.

Саме в колонії, що розташована в окупованій Оленівці, утримуються українські захисники з військового гарнізону «Маріуполь», у тому числі бійці полку Нацгвардії «Азов» і 36-бригади морської піхоти ВМСУ, які в травні вийшли з території заблокованого російськими військами заводу «Азовсталь».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter