Тільки 2% підприємців перейшли на умови російських окупантів Херсонщини та Запоріжжя

Новини
херсонская область

Тільки 4 тисячі суб’єктів підприємницької діяльності окупованих росією територій Херсонської і Запорізької областей стали на «податковий облік» в місцевих так званих «адміністраціях». Судячи з кількості зареєстрованих підприємців, які працювали тут до початку повномасштабної війни, лише мізерна частка з них погодилась працювати за встановленими загарбниками правилами. Загалом на «податковий облік» у окупантів стало близько 2% фізичних осіб-підприємців і юридичних осіб.

Про це Центру журналістських розслідувань стало відомо з власних джерел.

Спочатку окупанти вимагали від підприємців стати на «податковий облік» протягом липня. Потім вони подовжили цей термін до 1 серпня. Однак напливу охочих зареєструватися в окупаційних адміністраціях так і не сталось.

Судячи з даних Державної податкової служби, станом на 1 грудня 2021 року лише на Херсонщині на обліку перебували 77984 суб’єктів підприємницької діяльності. А в Запорізькій області, станом на 1 серпня 2020 року – майже 123,5 тисячі підприємців, установ та організацій.

Крім перереєстрації в окупаційних адміністраціях тимчасова російська влада на українському півдні змушує підприємців отримувати російські паспорти і нав’язує розрахунки в російських рублях.

«Більшість підприємців зараз намагаються розпродати залишки своїх товарів, закрити свої магазини і спробувати виїхати на підконтрольну українську територію. Рублі приймають далеко не всі, адже їх у покупців просто немає. Приймають їх лише ті, хто їздить за товаром у Крим. Місцеві комунальні підприємства теж поки що приймають гривню і платять в ній зарплату працівникам», – на умовах анонімності розповіли підприємці Каховки. 

За словами жителів Каховки і Нової Каховки частина місцевих підприємців відмовляються приймати рублі. Навіть ті, хто отримує російські гроші в якості так званої «благодійної допомоги» від окупантів, намагаються одразу ж обміняти її на гривні. 

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, 28 квітня гауляйтер Каховського району Володимир Леонтьєв видав «розпорядження» про обов’язкову реєстрацію всіх суб’єктів господарської діяльності, які працюють на території тимчасово окупованого регіону. 

Усім представникам бізнесу окупанти висунули вимогу до 8 травня прибути за отриманнями “тимчасових дозволів”. Пізніше термін подовжили до 15 травня, а потім ще до кінця місяця. За порушення цієї вимоги місцеві гауляйтери почали «конфісковувати» майно підприємців і закривати їхні торговельні точки. Однак навіть ці репресивні методи не примусили представників бізнесу йти на поводу у окупантів.

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

 ***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter