Гауляйтер Каховського району вимагає від підприємців зареєструватись в окупаційній «адміністрації», інакше – конфіскація

Публікації
Фото: most.ks.ua

На Херсонщині усіх суб’єктів господарської діяльності посіпаки окупантів примушують наперед сплачувати їм податки готівкою через «касу адміністрації».

Так званий «голова Каховського адміністративного району» Володимир Леонтьєв видав «розпорядження» про обов’язкову реєстрацію всіх суб’єктів господарської діяльності окупованого регіону.

«Наказую заборонити роботу підприємств, що не пройшли реєстрацію і не отримали тимчасовий дозвіл на ведення господарської діяльності», – йдеться в «розпорядженні».

Цю вимогу також поширило керівництво «военно-гражданской админисрации» Каховки – саме так назва цього «відомства» зазначена на «документі», датованому 4 травня 2022 року.

Від усіх представників бізнесу гауляйтери вимагають до 8 травня прибути до захопленої будівлі Каховської міськради для отримання «тимчасових дозволів». А за порушення цієї вимоги вони погрожують санкціями і навіть конфіскацією майна.

Допомагає окупантам у «перереєстрації» підприємців Віра Ігорівна Тельник – спеціалістка відділу економіки Каховської міськради. Крім того, на всіх документах так званої «ВГА» Каховки вказаний саме її номер телефону.

«Мені зателефонували з «ВГА» і сказали прийти до 313 кабінету з усіма документами та їхніми ксерокопіями. Також сказали, що я повинна принести їм у конверті «податок». Вимагають сплатити 600 гривень і плюс 2100 грн за кожного продавця. Тепер я думаю, що мені робити. Якщо не вдасться просто пересидіти і не приходити до цієї «адміністрації», то буде легше просто закритися і не працювати», – на умовах анонімності розповіла власниця магазину у Каховці.

Володимир Леонтьєв, призначенний окупантами «голова Каховського адміністративного району»

Наприкінці квітня окупаційна «адміністрація» вже збирала аграріїв і вимагала від них сплати податків авансом. Сплачувати їх вони пропонують готівкою через касу «ВГА» Каховки. Розмір «податків» вони встановили на рівні 1 500 грн або 3 750 російських рублів на рік з кожного гектара зрошувальних земель. На богарі «податок» встановлено в сумі 1 000 грн або 2 700 рос рублів/га.

Сплачувати цю суму гауляйтери вимагають не пізніше останнього календарного дня поточного місяця з розрахунку 1/12 від річного розміру «податку».

Крім того, окупанти вимагають від аграріїв заповнити заяву на ім’я «руководителя» окупаційної адміністрації Каховки на видачу дозволу на здійснення сільськогосподарської діяльності, із зазначенням даних про угіддя.

За попередніми підрахунками мова йде про чималі суми. Приміром, у каховського аграрія Юрія Горстки зараз нараховується близько 5 тис га земель. Тобто, йому доведеться сплачувати російським окупантам та їхнім посіпакам щонайменше 5 млн грн на рік незрозумілого «податку».