Україна за жодних обставин не відмовиться від ідеї деокупації Криму – Кулеба

Новини
кулеба

Україна за жодних обставин не відмовиться від ідеї деокупації Криму, на другому саміті Кримської платформи 23 серпня обговорюватимуться необхідні для цього дипломатичні зусилля.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю Укрінформу.

«На саміті Кримської платформи, який 23 серпня з об’єктивних причин збереться онлайн, буде обговорюватися все, що сприяє деокупації півострова в частині дипломатичних зусиль. … Ми хочемо послати дуже чіткий сигнал: навіть якщо теоретично – цього не буде, але якщо теоретично – ворог знову стоятиме під Києвом, ми все одно будемо планувати деокупацію Криму», – сказав він.

За словами Кулеби, як би не було складно, необхідно завжди думати стратегічно – прийде момент, коли ми деокупуємо свої території.

«І саміт Кримської платформи – це сигнал якраз про це. Не буде такого моменту в історії, коли нам буде «не до Криму», «не до Лисичанська» чи якогось іншого міста, яке наразі тимчасово захоплене. Так, йдеться про дипломатію, але ми про це говоримо», – зазначив очільник МЗС.

Другою причиною важливості проведення саміту, зауважив міністр, є неформальний наратив у деяких столицях, що «Крим – це, безумовно, Україна, але ви з Кримом особливо обережно, тому що це оголений нерв росії».

«Тому ми хочемо ще раз застовбити, що Крим – це Україна, і ми будемо говорити про нього що захочемо і робити що захочемо. Це принциповий момент», – наголосив глава української дипломатії.

Країни-учасники Кримської платформи засудили неспровоковане вторгнення збройних сил РФ в Україну та вимагають від президента Володимира Путіна негайно припинити військові дії та вивести російські війська з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

23 серпня 2021 року пройшов інавгураційний Саміт Кримської платформи. Він офіційно запустив перший міжнародний формат щодо Криму. Кримська платформа – це ініційований Україною новий міжнародний консультаційно-координаційний формат. Платформа спрямована на підвищення ефективності міжнародного реагування на триваючу окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим загрозам, посилення міжнародного тиску на Кремль, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні мирним шляхом.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter