«росія – номер один серед терористів» – реакція Зеленського на рішення рф щодо «Азову»

Новини
Зеленский
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський заявив, що рішення рф вважати «азовців» терористами, є очевидним абсурдом.

«Зараз відчувається, що в Росії почали усвідомлювати неминучість визнання державою-терористом. Після всього, що наробила російська армія та нібито приватні російські військові компанії, жодна інша терористична організація світу не може претендувати на першість у терорі. Росія точно – номер один серед терористів. І це точно заслуговує на юридичні наслідки, зокрема у рішеннях Сполучених Штатів та інших світових суб’єктів. І саме через це з Москви пішла нова пропагандистська активність. Вони раптово вирішили визначити «азовців» терористами, хоча коли це робить держава-терорист, то це очевидно абсурдно», – заявив Зеленський.

Верховний суд рфвизнав український батальйон «Азов»”терористичною організацією» та заборонив його діяльність на території РФ.

Полк «Азов» після того, як в рф його визнали «терористичною організацією» заявив, що світова спільнота повинна визнати РФ державою-терористом.

У Національній гвардії, до складу якої входить полк «Азов», вважають, що однією із цілей війни для росіян є знищення українських захисників із «Азову», тому вони вигадують про них жахливі історії і вирішили визнати їх так званою терористичною організацією.

«Після жахливої страти українських військовополонених у н.п. Оленівка, Росія шукає нові приводи і виправдання для своїх воєнних злочинів. Однак ініціатори законів, керувалися створеним у власних ЗМІ образом і навіть не розуміли, що йдеться про окремий загін спецпризначення державної структури, а не про неформальну парамілітарну групу. Офіційно повідомляємо, що окремий загін спеціального призначення «Aзов» входить до складу 12-ї бригади оперативного призначення Національної гвардії України. Це не окремий «полк», а структурний підрозділ у складі Нацгвардії – військового формування в підпорядкуванні МВС, що створене і на законних підставах функціонує у державі і продовжує виконувати бойові завдання із захисту держави», – йшлося в заяві.

У НГУ наголошують, що росія через власні наративи та пропаганду у своїх та іноземних ЗМІ прагне зробити «Aзов» так званим «неонацистським полком».

У ГУР заявили, що росіяни не збиралися обмінювати українських військовополонених, а тому для приховування тортур навмисне вбили їх — бойовики «ПВК Вагнер» замінували місце утримання бійців з використанням легкозаймистої речовини, що призвело до швидкого розповсюдження пожежі у приміщенні.

Як повідомлялося, 29 липня російські пропагандистські ЗМІ повідомили, що внаслідок нібито удару ЗСУ по виправній колонії в Оленівці Волноваського району Донецької області, де утримувалися українські військовополонені, загинули 53 особи, ще 75 отримали поранення.

У Генштабі ЗСУ вказали, що артилерійський обстріл колонії в окупованій Оленівці здійснили війська рф, щоб приховати тортури та розстріли українських військовополонених, які там утримуються, і заявами, що колонію обстріляли ЗСУ, російські окупанти намагаються обвинуватити Україну у скоєнні «воєнних злочинів».

Правозахисники заявили, що загибель кількох десятків українських військовополонених на території Оленівської виправної колонії №120 сталась через внутрішній вибух, а не через обстріл, адже звуку прильоту, характерного для нього, не було.

Саме в колонії, що розташована в окупованій Оленівці, утримуються українські захисники з військового гарнізону «Маріуполь», у тому числі бійці полку Нацгвардії «Азов» і 36-бригади морської піхоти ВМСУ, які в травні вийшли з території заблокованого російськими військами заводу «Азовсталь».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter