Вчительку математики і продавчиню-пенсіонерку окупанти призначили «керувати» школою в Коробках на Херсонщині

Новини
Ірина Новікова і Світлана Проценко
Ірина Новікова і Світлана Проценко Фото: ЦЖР

2 серпня російські загарбники і їхні місцеві колаборанти представили в селі Коробки Каховської міської територіальної громади нових «керманичів» місцевої школи. «Директорку» Новікову Ірину Романівну, 11 жовтня 1987 року народження, і «завуча», пенсіонерку Проценко Світлану Павлівну. Про це Центру журналістських розслідувань стало відомо з власних джерел.

Призначена окупантами «директорка» школи в Коробках Ірина Новікова працює вчителькою математики в розташованому в цьому ж селі Каховському агротехнологічному фаховому коледжі. Вона ж є головою батьківського комітету в сільському дитсадку.

Нова «завуч» школи Світлана Проценко колись працювала викладачкою біології в Каховському агротехнологічному фаховому коледжі, ще коли ним керував її рідний брат, покійний Володимир Свириденко. Після його смерті її звільнили з цього навчального закладу і відтоді вона працювала продавчинею в місцевому магазині. 

«І Проценко, і Новікова – це вічно ображені на цілий світ люди, які завжди мріяли чимось керувати і звинувачували всіх, що ніхто не визнає їхніх «видатних заслуг». Прислужувати окупантам Світлана Проценко почала з перших днів російського вторгнення. Саме вона проводила в своєму магазині «опитування», чи хочуть люди віддавати до «російської школи» своїх дітей. Ірина Новікова теж погодилася співпрацювати з окупантами цілком добровільно. Вона пояснила це тим, що «хоче врятувати школу». Новікова привела до школи й свого чоловіка, який працюватиме там сторожем», – розповіли мешканці Коробків.

Серед тих, хто представляв нове «керівництво» школи, була «відповідальна за освіту» в Каховці колаборантка Ірина Махньова. Вона разом із невідомими людьми 2 серпня примусила завгоспа навчального закладу відкрити та показати їм усі кабінети. Жодних документів про призначення «директорки» і «завуча» Махньова не показала. 

За словами джерел ЦЖР, на співпрацю з окупантами пішла вчителька молодших класів Коробківської школи Мащенко Ольга Олегівна, 29 липня 1992 р. н., яка нещодавно поїхала на так звану «перепідготовку освітян» до окупованого Криму. Днями вона виклала на своїй сторінці у соцмережі фотографії з геопоміткою «Євпаторія. Крим». 

Ольга Мащенко. Фото: соцмережі

Утім, чи вдасться окупантам розпочати роботу Коробківської школи – під великим питанням. Адже багато місцевих мешканців з дітьми шкільного віку виїхали на підконтрольну українську територію, рятуючись від «руського миру». З цієї ж причини під питанням анонсоване окупантами відкриття дитсадку в сусідньому селі Малокаховка. Через відсутність охочих здавати туди своїх дітей, місцеві колаборанти вже заговорили, що батькам доведеться возити малечу до дошкільних закладів у Каховку.

Крім того, зараз і в Коробках, і в Малокаховці окупанти шукають охочих «очолити» сільські «адміністрації». З цього приводу в обох селах вже проводились збори. Однак поки жодної кандидатури у загарбників не знайшлось. Відмовились від співпраці з загарбниками староста Коробків Григорій Івасішин і староста Малокаховки Леонід Каськович. Тож підшукати кандидатів на посади сільських гауляйтерів окупанти вирішили через оголошення у соцмережах.

Як повідомляв ЦЖР, 2 серпня окупанти «відсторонили» від займаної посади старосту Роздольного Каховської територіальної громади Тетяну Жужу і оголосили, що створюють там «сельский совет». Його «председателем» вони призначили колишнього члена Компартії, пенсіонера Василя Забару, а його «заместителем» – його рідну сестру Лідію Велігошину.

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter