В інтернеті публікують фото та відео диму в Новофедорівці в Криму, в соцмережах повідомляють про «чотири прильоти по авіабазі»

Новини
Новофедоровка

В інтернеті очевидці публікують фото та відео диму у Новофедорівці в окупованому Криму – селі поблизу міста Саки. У соцмережах повідомляють про «чотири прильоти авіабазою» російської армії.

Також відео «задимлення» надіслали читачі Центру журналістських розслідувань.

Як пишуть кримські пропагандистські ЗМІ, за інформацією очевидців, вибухи пролунали близько 15.00 сьогодні, їх було кілька. Офіційних коментарів окупантів із цього приводу поки що немає.

Що спричинило вибухи не уточнюється. Над селищем піднімаються клуби чорного диму. Також задимлення видно над морем.

Як зазначила головна редакторка Центру журналістських розслідувань Валентина Самар, напередодні в Новофедорівку рф завезла чергову групу курсантів.

«ЗСУ відзначили День корінних народів:) Чим важливий гарнізон та аеродром у Новофедорівці, крім того, що звідси вилітали атакувати наші міста і бази ЗСУ майже на всіх напрямках? Тут ледь не безперервно навчали курсантів – пілотів та штурманів винищувачів і штурмовиків; тренувальні польоти місцеві мешканці спостерігали над своїми головами і вдень, і вночі. Чергова група курсантів, як повідомляли наші читачі, заїхала кілька днів тому», – пише Самар.

У січні 2022 року ЦЖР писав, що льотчики корабельної авіації Північного флоту РФ протягом 2022 року тренуватимуться на захопленому в України наземному інженерно-технічному авіаційному комплексі (НИТКА) в Новофедорівці поблизу м. Саки.

Вибухи у Новофедорівці  Фото: соцмережі

Вибухи у Новофедорівці Фото: соцмережі

Вибухи у Новофедорівці Фото: соцмережі

  •  
  • Війська рф захопили військову частину А-1100 морської авіаційної бригади ВМС України, розташовану в селищі Новофедорівка Сакського району, 22 березня 2014 року під час окупації Криму.
  • Єдиний створений у СРСР тренувальний авіакомплекс НИТКА використовується для підготовки льотчиків палубної авіації. Він знаходиться на аеродромі Новофедорівка (біля міста Саки в Криму). Комплекс є аеродромом зі сталевим льотним полем у вигляді корабельної палуби, обладнаний трампліном і аерофінішерами. Після розпаду СРСР він перейшов до України, проте не був цікавим для країни, оскільки українська армія не має палубної авіації. Водночас він був потрібен російським ВПС, у зв’язку з чим у лютому 1997 року було підписано угоду між урядами України та РФ щодо використання полігону на правах оренди.
  • З 2014 року російська сторона відмовилася використовувати полігон НИТКА для підготовки льотчиків, заявивши, що має намір використовувати для тренувань своїх льотчиків новий аналогічний полігон, що будується в місті Єйськ Краснодарського краю. Цей комплекс росіяни почали зводити через те, що Україна нібито необґрунтовано підвищила ставку орендної плати за експлуатацію комплексу НИТКА з 700 тис. до 2 млн. доларів США.
  • У 2014-му році РФ під час окупації Криму захопила комплекс НИТКА, і з 2015 року розпочала там тренування екіпажів палубної авіації ВПС РФ.