Удар по мосту в Каховці, знищена техніка в Криму. Окупований рф південь України: огляд подій за 10 серпня

Новини
Каховская ГЭС

Огляд найважливіших новин за середу, 10 серпня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на лінії зіткнення

— Цієї ночі під ворожий артилерійський вогонь потрапили населені пункти: Марганець та Вищетарасівка Дніпропетровської області. В результаті обстрілу загинули 11 людей та 10 отримали поранення. В даних населених пунктах понівечені понад двадцять багатоповерхівок, школи, палац культури та близько десяти приватних будинків.

— Авіація ЗСУ завдала 7 ударів по місцях скупчення та опорних пунктах військ РФ у Херсонській та Миколаївській областях. За результатами роботи ракетно-артилерійських підрозділів ЗСУ, знищений склад боєприпасів у Новоолексіївці та командно-спостережний пункт у районі села Максима Горького.

— На Південнобузькому напрямку російські війська здійснювали обстріли із танків та артилерії різних калібрів вздовж лінії бойового зіткнення та завдали авіаційних ударів поблизу Новогригорівки, Андріївки та Ольгиного. Вели повітряну розвідку БпЛА.

— 9 серпня українські сили спротиву пошкодили приміщення штабу партії «Єдина Росія» у Мелітополі Запорізької області, а Збройні Сили України завдали удару по скупченню техніки окупантів в районі селища Кирилівка.

***

Поліція оголосила підозру у колабораційній діяльності так званій «ректорці» ХДУ

Головне слідче управління Національної поліції України оголосило підозру у колабораційний діяльності призначеній акупантами «ректорці Херсонського університету» Тетяні Томіліній.

Татьяна Томилина

Тетяна Томіліна Фото: Скріншот YouTube Татьяна Томилина

Офіс Генерального прокурора також повідомив про підозру у пособництві державі-агресору співробітнику Херсонобленерго та колишньому керівнику Херсонської філії «Укрпошти».

***

Окупанти на Херсонщині планують запровадження пропускної системи для перевезення сільгосппродукції

«Фактично, цей захід чинитиме максимальний тиск на фермерів і повинен змусити їх перереєструвати бізнес в юрисдикцію Росії, а також створює черговий інструмент корупційного впливу на аграріїв області», – написав перший заступник голови Херсонської ОВА Юрій Соболевський.

***

ЗСУ вивели з ладу міст в районі Каховської ГЕС на Херсонщині

Про це повідомляє оперативне командування «Південь».

«Наш вогневий контроль транспортно-логістичних шляхів на тимчасово окупованих територіях Херсонщини призвів до закріплення статусу мосту в районі Каховської ГЕС, як непридатного для використання. Влучання акуратне, але дієве», – йдеться в повідомленні.

У Херсонській ОДА також підтвердили, що міст є непридатним до використання після удару ЗСУ.

***

Очевидці розповіли про 15 знищених літаків рф у Новофедорівці, нарахували 10 «прильотів» – «ракети летіли без звуку» — Центр журналістських розслідувань

За словами очевидців, кількість жертв серед російських військових невідома, їх усіх відвезли до Сімферополя. Очевидці припускають, що багато загиблих.

Відомо про одного загиблого цивільного – його порізало склом від розбитих вікон.

Командування повітряних сил ЗСУ підтвердило втрату дев’яти російських літаків поблизу Саків у окупованому Криму.

***

З початку вторгнення РФ Херсонщина зазнала збитків на понад 4 мільярди гривень

Від початку повномасштабного вторгнення російські війська зруйнували 2772 об’єкти у Херсонській області, розповів Суспільному директор департаменту розвитку територій Херсонської ОВА Віталій Караваєв. Загальна сума збитків становить попередньо 4 мільярди 575 мільйонів гривень.

За його словами, пошкоджено житлових будинків – 88 багатоповерхівок і 2312 приватних помешкань. Деякі села зруйновані повністю або наполовину.

***

Близько 4 години ранку російські військові обстріляли Кушугумську громаду Запорізької області

Про це повідомив голова громади Володимир Сосуновський.

***

Відомо про щонайменше 10 людей, які померли на блокпосту у Василівці

«Кількість смертей серед жителів Херсонщини, які намагалися виїхати через Васильківку, зросла до 10. Наразі понад 1000 машин на трасі чекають на можливість покинути тимчасово окуповану територію», повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров в ефірі загальнонаціонального марафону.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter