Британія надасть Україні ще три установки M270 MLRS та ракети до них

Новини
РСЗВ M270 Фото: Alamy Stock

Велика Британія передасть Україні три додаткові реактивні системи залпового вогню M270 MLRS на додачу до тих трьох, які вже є в Києва, а також значну кількість ракет до них.

Про це повідомив британський міністр оборони Бен Воллес у коментарі BBC.

Він нагадав, що наразі Британія вже надала Україні три пускові установки M270 MLRS, схожі на американські системи M142 HIMARS. Вони використовують такі ж ракети з дальністю до 80 кілометрів.

Бен Уоллес підтвердив BBC, що тепер він відправить Україні ще три, а також «значну» кількість ракет, які вони запускають.

У Копенгагені, в ході міжнародної конференції з союзниками, які обіцяють продовжувати військову та фінансову підтримку України, Воллес заявив, ця високоточна зброя вже допомагає Україні націлюватися на російські постачання боєприпасів і командні центри.

Він сказав, що Британія «дуже задоволена» тим, як Україна використовує ракетні установки, які вже надав Захід. За його словами, українські сили показали, що вони набагато краще розрізняють, які цілі вражати, щоб у них швидко не закінчилися боєприпаси.

Воллес зазначив, що це є частиною переходу України від використання старої зброї радянської епохи до сучаснішої зброї НАТО.

«Наша безперервна підтримка надсилає дуже чітке повідомлення: Британія та міжнародна спільнота залишаються проти цієї незаконної війни та стоятимуть пліч-о-пліч, надаючи оборонну військову допомогу Україні, щоб допомогти їй захиститися від вторгнення Путіна», – сказав британський міністр.

M270 MLRS (M270 Multiple Launch Rocket System) — американська реактивна система залпового вогню на гусеничній базі БМП «Бредлі» виробництва компанії Vought. РСЗВ M270 призначена для виконання в будь-який час доби та за різних погодних умов бойових завдань з ураження і знищення з закритих вогневих позицій на відстанях понад 30 км районів зосередження військ та бойової техніки, позицій ствольної та реактивної артилерії противника, районів розгортання його сил і засобів протиповітряної оборони, вантажних автомобілів, легкоброньованих бронетранспортерів, а також командних пунктів, вузлів зв’язку та інших площинних цілей.

Як повідомлялось, 1 червня міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що країна відправить Україні реактивні системи залпового вогню M270. 6 червня британський прем’єр-міністр Борис Джонсон заявив, що Велика Британія передасть Україні ракетні системи M270 MLRS та «велику кількість» боєприпасів M31A1 до них.

Сотні військовослужбовців ЗСУ вже підготовлені на полігонах Великої Британії використовувати на фронті реактивні системи залпового вогню М270 MLRS, які американський, британський та норвезький уряди постачають Україні для відбиття російської повномасштабної агресії, а також легку західну артилерію.

15 липня міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що в Україну прибули перші системи M270 MLRS, які використовують ті ж самі далекобійні високоточні боєприпаси, що й системи M142 HIMARS.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter