В Харкові СБУ затримала агента фсб, який навів удар по будівлі обладміністрації

Новини
Будівля Харківської ОДА на площі Свободи у Харкові після ракетного удару віськ рф, 01.03.2022 Фото: Pavlo Dorogoy

У Харкові контррозвідка СБУ затримала заздалегідь вкоріненого агента ФСБ, який розвідував позиції українських військ на східному фронті та здавав їх своїм російським кураторам. Саме за його «наводкою» війська рф здійснили ракетні удари по будівлі обласної державної адміністрації та ще сімох цивільних об’єктах.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

За даними слідства, зрадником є колишній працівник правоохоронних органів, який був завербований кадровим співробітником фсб під час перетину російського кордону у 2019 році. Після отримання оперативного псевдоніму та проходження інструктажу, зокрема щодо заходів конспірації, зловмисник був переведений в «режим очікування».

«Після початку повномасштабного вторгнення рф на зв’язок з ворожим агентом вийшов його російський «куратор» і поставив завдання щодо проведення розвідувально-підривної діяльності на сході України. У разі успішного виконання вказівок окупантів, вони обіцяли «вивести» свого поплічника на територію росії і оформити громадянство країни-агресора», – розповіли в спецслужбі.

Для передачі координат загарбникам, агент фсб використовував заздалегідь відпрацьовані закриті канали електронного зв’язку. Розвіддані переправляв у вигляді текстових файлів з детальним описом об’єктів та інформацією щодо перебування в них людей.

Співробітники СБУ затримали зловмисника. Під час обшуку за його місцем проживання, правоохоронці вилучили протипіхотні міни, вогнепальну зброю з боєприпасами та радіостанції. Також, у помешканні затриманого виявлено комп’ютерну техніку та засоби зв’язку з доказами таємної переписки з представником спецслужб рф.

Наразі ворожому агенту повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. За сукупністю вчинених злочинів, йому загрожує довічний строк позбавлення волі.

Заходи з викриття зловмисника проводили співробітники Департаменту контррозвідки СБУ спільно з Національною поліцією та за процесуального керівництва прокуратури.

Як повідомлялось, 1 березня російські окупаційні війська вдарили ракетами по центру Харкова, зокрема по площі Свободи. Одна з ракет влучила в будівлю облдержадміністрації. З-під завалів дістали десятки тіл загиблих людей.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter