Війна Росії проти України: що відбувається – хроніка 1 березня

Війна

24 лютого 2022 року Російська Федерація розпочала повномасштабну війну проти України.

О 04:00 президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі.

Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення. Збройні сили України дають відсіч ворогові.

Російські окупанти вчиняють низку воєнних злочинів на території України. Це обстріли житлових кварталів та об’єктів цивільної інфраструктури, віроломство, мародерство. Це порушення Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде хроніку війни на різних майданчиках:

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa

Хроніку за 24 лютого можна прочитати ТУТ.

Хроніку за 25 лютого можна прочитати ТУТ.

Хроніку за 26 лютого можна прочитати ТУТ.

Хроніку за 27 лютого можна прочитати ТУТ.

Хроніку за 28 лютого можна прочитати ТУТ.

23:05 Держспецзв’язку повідомляє, що Київ знову під ударом

22:20 У Міжнародному суді ООН на 7 та 8 березня заплановано слухання за позовом України проти РФ

Про це повідомила пресслужба суду.

«Міжнародний суд, головний судовий орган ООН, проведе публічні слухання у справі щодо звинувачень у геноциді відповідно до Конвенції про попередження злочину геноциду та покарання за нього (Україна проти Росії) у понеділок 7 та у вівторок 8 березня 2022 року у Палаці миру в Гаазі», – йдеться у повідомлення.

Україна подала до суду запит про введення тимчасових заходів.

21:43 Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) наказав Росії припинити бомбардування мирних міст України, повідомляє Європейська правда із посиланням на рішення, яке є в розпорядженні редакції.

Суд взяв до уваги поточні військові дії, що розпочалися 24 лютого 2022 року у різних частинах України, і вважає, що вони створюють реальну та постійну загрозу серйозних порушень прав цивільного населення, зокрема, відповідно до статей 2, 3 та 8 Конвенції про захист прав людини.

«Суд постановляє, в інтересах сторін і належного ведення розгляду наказати уряду Росії утримуватися від військових нападів на цивільне населення та цивільні об’єкти, зокрема житлові приміщення, автомобілі екстрених служб, школи та лікарні, а також негайно забезпечити безпеку медичних установ, особового складу та аварійно-рятувальних служб у межах атакованої або обложеної російськими військами території», – зазначають у ЄСПЛ.

Напередодні Україна звернулась до ЄСПЛ із заявою про запровадження попередніх заходів відповідно до Правила 39, що дозволяє Суду видати наказ на адресу будь-якої держави-учасниці Європейської конвенції з прав людини на час розгляду по суті скарги про порушення цієї конвенції. Наказ Суду є обов’язковим для виконання.

21:15 Російські окупанти знову обстрілюють Харків та його передмістя.

Про це повідомив радник очільника МВС України Антон Геращенко.

«Триває обстріл Харкова та передмістя», – написав Геращенко у telegram.

Він також опублікував відео обстрілу.

20:27 Головне управління розвідки Міноборони України: Росія готує свідому провокацію для виправдання використання білоруських військ в Україні.

«За наявними розвідувальними даними зараз поблизу білорусько-українського кордону знаходяться білоруські танки у кількості близько 300 шт. Колона ще не перетнула кордон і чекає на маршруті м. Пінськ – Іванове – Драгічин (приблизно 30 км від Державного кордону України). Очікується, що Росія планує провести свідому провокацію, щоб виправдати заплановану атаку білоруських військ», – заявили у військовій розвідці.

19:55 Європейський парламент переважною більшістю голосів затвердив резолюцію, яка рекомендує державам-членам ЄС працювати над наданням Україні статусу кандидата на вступу.

19:06 За попередніми даними, внаслідок обстрілу Київської телевізійної вежі загинули 5 людей, ще 5 постраждали.

Про це повідомляє ДСНС України.

«Станом на 18:00 внаслідок обстрілу Київської телевізійної вежі у Шевченківському районі попередньо загинуло 5 осіб та 5 осіб постраждало. Роботи тривають», – йдеться у повідомленні.

18:48 Центр оборонних стратегій (ЦОС) отримав та надав для публікації імена 120 тисяч російських військових, які воюють на території України.

17:49 У Харкові українські захисники збили літак російських окупантів, який бомбардував місто.

Про це повідомила глава адміністрації Новобаварського району міста Тетяна Цибульник, передає Суспільне.

За попередньою інформацією, літак впав у районі ринку «Лоск» – його збили.

Цибульник сказала, що це той самий літак, з якого прилетіла бомба в житловий будинок на Новобаварському проспекті, де продовжують розгрібати завали. Там, за попередніми даними, загинули 8 людей, ще 8 травмовані.

За оперативною інформацією ДСНС України, станом на 16:00 внаслідок авіаудару між 2 та 3 під’їздом п’ятиповерхового житлового будинку (всього 6 під’їздів) в м. Харків загинуло 8 осіб та 6 осіб постраждало, 38 осіб врятовано (з них 2 особи деблоковано з під завалу). Роботи тривають.

17:28 У Києві російські окупанти завдали удару крилатими ракетами по центральній телевежі столиці в районі Дорогожичі.

Про це пишуть місцеві жителі у соцмережах та публікують відео і фото наслідків удару.

За їхньою інформацією, крилаті ракети летіли з напрямку Житомира.

У небі бачили, як мінімум дві ракети, що пролетіли.

Телеканал Рада повідомив у Telegram про попадання в апаратну мовника.

«Попадання в апаратну мовника на телевишці! Тимчасово є проблеми з телетрансляцією. Найближчим часом буде включено резервне мовлення!», – йдеться у повідомлені.

16:58 За оперативною інформацією, внаслідок обстрілу будівлі Харківської облдержадміністарції загинуло 10 і постраждало 35 людей. Третина будівлі обвалилася.

«Внаслідок обстрілу будівлі Харківської ОДА загинуло 7 осіб та постраждало 24 особи, з них 11 осіб госпіталізовано (1 дитина). Близько 13:20 внаслідок авіаудару в м. Харків по проспекту Новобаварський, 5 частково зруйновано п’ятиповерховий житловий будинок з послідуючим горінням. Кількість жертв та постраждалих уточнюється. Від ДСНС залучено 8 од. техніки», – повідомляє ДСНС України.

В свою чергу радник очільника МВС Антон Геращенко повідомив у Facebook, що удар по площі Свободи у Харкові був нанесений російською крилатою ракетою «Калібр».

«По площі Свободи було завдано удару крилатою ракетою класу «Калібр». Після того як приїхали рятувальники (через 5-7 хвилин), був другий удар аналогічною ракетою, який потрапив у будівлю.
1/3 будівлі ХОДА обрушилася. Станом на нині загиблих вже 10. Поранених понад 35. Розбір завалів триває і жертв та поранених буде ще більшим», – написав Геращенко.

16:37 Оперативна інформація станом на 12.00 01.03.2022 щодо російського вторгнення від Генерального штабу ЗСУ:

Триває шоста доба російського воєнного вторгнення проти України.

Колони броньованої техніки російських агресорів уповільнили темпи наступу та мають проблеми з забезпеченням на території України. Війська противника без системного підвозу палива та боєприпасів.

Не досягнувши успіху в захопленні обласних центрів Харкова та Чернігова, окупанти здійснили обстріли ракетами житлових кварталів зазначених міст.

Крім того, російські окупанти продовжують утримувати в оточенні українські міста Суми, Лебедин та Охтирка, противник здійснює перегрупування з метою продовження наступу у напрямку Києва.

На Донеччині ворожі війська силами 1, 2 АК та підрозділів 8 армії, за артилерійської підтримки, зосередили зусилля на захопленні українського міста Маріуполь. Успіху не мають. Мету виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей не досягнули.

На Таврійському напрямку ворог наявними силами вийшов на рубіж в районах населених пунктів Скадовськ, Гола Пристань, Херсон, Нова Каховка. Після перегрупування продовжує наступ у напрямку Миколаєва.

Відзначено випадки грабежів та мародерства з боку окупантів у районах населених пунктів Буча, Гостомель, Нова Басань.

Незважаючи на те, що Російська Федерація є державою-учасницею Женевських конвенцій про захист жертв війни, її збройні сили та підтримувані нею терористичні угруповання продовжують систематично та зухвало порушувати норми Міжнародного гуманітарного права в Україні.

Втративши наступальні можливості, противник зосередився на оточенні міста Києва.

Станом на 12.00 01.03.2022 орієнтовні втрати озброєння та військової техніки противника ЗС РФ склали: літаків – 29 од., гелікоптерів – 29 од., танків ‒ 198 од., ББМ ‒ 846 од., арт. систем – 77, засобів ППО – 7 од., РСЗВ – 24 од., БПЛА – 3 од., АТТ – 305 од., цистерн з ПММ – 60., кораблів/катерів – 2.

16:16 «З нами Євросоюз точно буде міцнішим»: текст відеозвернення президента України Володимира Зеленського до Європейського парламенту.

Дається мовою оригіналу:

«Дуже дякую! Шановні присутні, ви знаєте, я останні дні не знаю, як правильно всіх вітати. Тому що я не можу казати «Добрий ранок», чи «Доброго дня», чи «Добрий вечір». Не можу, і це абсолютна правда, тому що щоденно для когось цей день точно не добрий, щоденно для когось цей вечір – останній. Я говорю сьогодні і зараз про своїх громадян України, які захищають ціною свого життя наші стіни, свободу.

Я дуже радий, те що побачив тут – цей настрій, такий об’єднуючий. Я радий, що ми об’єднали сьогодні всіх вас – країн ЄС, але я не знав, що такою ціною. І це трагедія для мене, трагедія для кожного українця, трагедія для кожної держави.

Ви знаєте, я не говорю, не читаю папірці, тому що папірці в житті моєї держави закінчились. Все це реальне: і ці загиблі люди, все це справжнє життя. І ви знаєте, я вважаю, що ми віддаємо сьогодні за цінності, за права, за свободу, просто за бажання бути рідними, такими самими, як ви, як кожна людина, ми віддаємо наших найкращих людей: найміцніших, найсильніших, надзвичайних українців.

і ми дуже часто любимо говорити, що ми всі переможемо, і я дуже радий, що ви про це вже не тільки говорите, а й бачите. І ми точно всі переможемо, я впевнений у цьому. Є такий вираз: «Український вибір Європи». Те, чого ми прагнули, до чого йшли і йдем. І я дуже би хотів, щоби звучав у вас до нас «Вибір Європою вже України».

У мене є пару хвилин поспілкуватись з вами, тому що є невеликі обстріли та ракетні удари. Цей ранок був трагічним для всіх нас. Дві крилаті ракети – по Харкову. Місто, яке біля кордонів з РФ, там завжди було дуже багато росіян і завжди вони дружили, дуже теплі відносини були, там більше 20 «вузів», це був і є центр, де найбільша кількість університетів в нашій країні. Молодь – яскрава, розумна, яка завжди збирається і збиралась на всі свята на найбільшій площі в нашій державі. Площа Свободи. І це найбільша площа Європи. І це правда – площа Свободи. Уявіть собі – зранку, 2 крилаті ракети у площу Свободи. Десятки жертв. Ось така ціна свободи.

Ми боремось просто за свою землю і свою свободу, і, повірте мені, незважаючи на те, що зараз заблоковані усі великі міста нашої держави, ніхто в нашу свободу і в державу не зайде. Повірте мені. Кожна площа сьогодення, як би вона не називалась, вона буде називатись площею Свободи. В кожному місті нашої держави. Ніхто не зламає нас, ми сильні, ми українці.

У нас є бажання, щоб наші діти жили. Мені здається, що це чесно. Вчора 16 дітей загинуло. і знов президент Путін скаже, що це якась операція, і ми б’ємо по військовій інфраструктурі. Де наші діти? На яких вони військових заводах вони працюють? На яких ракетах? Може вони в танках їздять? 16 дітей ти вбив!

У нас дуже вмотивований народ, дуже. ми боремось за наші права – свободу та життя. А зараз ми боремось за виживання. і це наша найголовніша мотивація, але ми боремося, щоб бути рівноправними членами європи. І я вважаю, що сьогодні ми всі показуємо, що ми такі є. З нами ЄС точно буде міцніший. Без вас україна буде самотньою. Ми довели свою силу, що ми, як мінімум, такі самі як ви. Доведіть, що ви разом з нами. Доведіть, що ви нас не відпускаєте, доведіть, що ви дійсно європейці, і тоді життя переможе смерть, а світ – темряву.

Слава Україні!»

16:05 Міністр оборони Олексій Резніков: Окупанти готують масштабну провокацію. Глушитимуть зв’язок та вкинуть фейкові повідомлення про нібито «капітуляцію» України.

«128 годин оборони. За наявними даними, російські окупанти готуються найближчим часом запустити масштабну інформаційно-психологічну операцію. Її мета – з допомогою брехні зламати опір українського народу і української армії. Спочатку вони плануюсь влаштувати перебої зв’язку. Після цього будуть масовано вкинуті фейкові повідомлення про те, що українське військово-політичне керівництво начебто погодилось на капітуляцію», – написав Резніков у Facebook.

Він додав, що на «підтвердження» цього фейку будуть поширювати начебто підписані «документи», а також змонтовані фейкові відеоролики.

«ЦЕ БРЕХНЯ. Не дочекаються! Жодної капітуляції не буде! Тільки перемога! Попередьте усіх, кого зможете. Багато тих, хто розраховував взяти Київ за 2-3 доби, вже у пеклі. Міцно тримаймо зброю! Продовжуємо опір! Слава Україні!», – вказав міністр оборони.

15:42 Європейський парламент визнає європейську перспективу України та працюватиме над тим, щоб Україна отримала статус кандидата на членство, заявила президентка Європарламенту Роберта Метсола на позачерговій пленарній сесії, присвяченій війні РФ проти України.

14:53 Компанія Nord Stream 2 AG – оператор газопроводу «Північний потік-2» – звільнила весь свій персонал у швейцарському місті Цуг після заморозки сертифікації проекту в Німеччині та запровадження санкцій США щодо фірми.

14:29 На Херсонщині на околицях Генічеська знаходиться до 2 тисяч російських військових, вони зупиняють усі автомобілі та перевіряють їх.

Про це виданню Крим.Реалії повідомили мешканці Генічеська, які побажали залишитися анонімними у зв’язку із загрозою їхній особистій безпеці.

За словами очевидців, російські військові розбили табір на території училища №17 у Генічеську. При виїзді з Геніческа на Арабатську стрілку вони риють окопи.

Російські військові не дозволяють їхати з міста чоловікам віком від 16 до 60 років.

Мешканці повідомляють, що у самому місті «спокійно» висять українські прапори. Напередодні на акцію на підтримку України до центру Генічеська виходили жінки.

На даний момент у місті військової техніки немає. Напередодні російська техніка стояла вздовж трас. Повідомляється, що російські військові «ховають» техніку в полях та посадках поряд.

13:58 Президент України Володимир Зеленський призначив Миколу Жирнова головою Київської військової адміністрації.

«Оборона столиці – насамперед. Тому я прийняв рішення на час війни призначити головою Київської військової адміністрації професійного військового, щоб гарантувати оборону міста, щоб блокувати ворогові підступи до нашої столиці, щоб у киян було все необхідне. Головою військової адміністрації буде генерал Жирнов Микола Миколайович», – сказав глава держави у своєму відеозверненні 1 березня.

Він зазначив, що Жирнов служив командувачем Сил підтримки, на високому рівні організував інженерне забезпечення бойових дій Збройних сил України у 2014-2015 роках, а наразі він є державним експертом Служби військової безпеки при Раді національної безпеки і оборони України.

Крім того, президент уточнив, що Віталій Кличко залишається мером міста Києва і матиме свою сферу відповідальності.

«Тепер це буде спільна робота мера та голови військової адміністрації. Після війни повернемо все на свої місця у столиці», – додав Зеленський.

13:49 Президент Володимир Зеленський заявив, що удар крилатою ракетою по центральній площі в Харкові є актом відкритого терору, Росія перетворилася на державу-терориста.

13:17 Офіс президента закликав українців розраховуватись, де можливо, банківськими картками, а не готівкою – наразі готівку складно перевозити по країні.

Про це повідомив заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма у Facebook.

«Шановні українці! Розраховуйтесь, де можливо, банківськими картками, не готівкою! Сьогодні готівку складно перевозити по країні», – написав він.

«Банківська система України працює, і так буде надалі. Зменшіть ризики для себе, магазинів та інкасаторів. Зроби свій внесок в перемогу. Плати картою», – додав Шурма.

13:02 Visa також заблокувала доступ для підсанкційних російських банків.

12:42 Українські захисники збили два гелікоптери російських окупантів над київським водосховищем поблизу Вишгорода.

Відповідне відео опублікувало видання Цензор.НЕТ.

Групу вертольотів російських окупантів українські захисники атакували над київським водосховищем і знищили щонайменше два з них.

Як пише Цензор.НЕТ, на запису з місця події видно, що російські гелікоптери активно використовували тепловий захист.

12:21 У Херсоні внаслідок обстрілу російських окупантів снаряди влучили у дві багатоповерхівки, зруйновано декілька квартир, виникла пожежа, повідомляє ДСНС України.

«1 березня о 10:53 у м. Херсон внаслідок обстрілів сталося потрапляння снарядів у два дев’ятиповерхові житлові будинки, внаслідок чого зруйновано квартири на 2 та 3 поверхах і в одному з будинків виникла пожежа, в результаті чого попередньо постраждало 4 особи», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, пожежу ліквідовано, спостерігається витік газу.

Від ДСНС залучено 5 осіб та 1 од. техніки.

Відео обстрілу, увага ненормативна лексика:

12:08 Державна прикордонна служба та Збройні сили України ідентифікували більшість військовослужбовців, які потрапили до російського полону. Серед них можуть бути прикордонники із острова Зміїний, повідомив Суспільному прессекретар Держприкордонслужби Андрій Демченко.

«26 числа ми отримали надію, що наші побратими можуть бути живими. Російські ЗМІ повідомили про доправлення до окупованого Севастополя військовослужбовців з острова. Підставою є кількість, яка знаходиться у них. Інформація про 13 загиблих озвучувалася на основі попередніх даних, які були отримані в момент атаки ворога на острів, після чого зв’язок був втрачений», – сказав Демченко.

Як зазначили у відомстві, ДПСУ підключає міжнародні гуманітарні місії аби отримати список усіх хлопців які наразі перебувають у полоні РФ.

«Аналізуючи матеріали, поширені у росЗМі нами та ЗСУ ідентифіковано більшість військовослужбовців. Звісно, тепер РФ намагається використати її у своїй інформаційній пропаганді. Україна своїх не кидає, ми зробимо все щоб повернути їх додому», – наголосили у ДПСУ.

11:57 Вище військово-політичне керівництво РФ обов’язково постане перед Міжнародним кримінальним судом(МКС) та відповість за кожний вчинений злочин в Україні, аявило Міністерство закордонних справ України.

11:24 В Охтирці Сумської області артилерія російських окупантів 28 лютого обстріляла військову частину, внаслідок чого загинули близько 70 українських бійців, повідомив голова Сумської ОДА Дмитро Живицький.

«Вчора ворожа артилерія накрила військову частину. Продовжують діставати тіла з-під завалів. Працюють ДСНС, добровольці. Загиблих багато. Наразі готують місця на цвинтарі – під 70 померлих українських бійців», – написав Живицький у Telergram, додавши, що дані щодо загиблих готують.

Він також додав наголосив, що «ворог теж отримує по заслузі».

«Тіл росіян по місту було дуже багато, збираємо. Співробітники Червоного Хреста їх забирають додому», – повідомив голова Сумської ОДА.

10:48 За попередньою інформацією, внаслідок обстрілу російським окупантами будівлі Харківської обласної державної адміністрації постраждало шість осіб, з них одна дитина, повідомляє ДСНС України.

«Внаслідок обстрілу будівлі Харківської ОДА постраждало 6 осіб, з них 1 дитина. Кількість загиблих уточнюється. Загорання на покрівлі оперного театру ліквідовано», – йдеться у повідомленні.

Від ДСНС залучено понад 40 осіб та 7 од. техніки.

10:29 Ніч проти 1 березня у Києві та на підступах до міста минула спокійно, відбулося кілька сутичок бійців тероборони з диверсантами, повідомляє пресслужба КМДА.

Міські служби наразі обладнують захисні споруди на в’їздах у столицю. Міська інфраструктура працює, подається світло, тепло та вода. Лікарні працюють у посиленому режимі та забезпечені всім необхідним.

Із 08:00 на маршрути вийшов наземний транспорт. Працюватимуть ті маршрути, де можливо забезпечити перевезення.

Відсьогодні заборонено продаж алкогольних напоїв. Вони мають бути прибрані з полиць магазинів.

В КМДА нагадали, що водії мають уникати смуги громадського транспорту, щоб забезпечити пересування військової техніки, машин «швидкої» та спеціальних служб. Особливо це стосується мостових переходів, які відкриті (Північний та Південний).

У Києві також працює гуманітарний штаб. Він накопичує продукти та товари першої необхідності. Усіх небайдужих закликають долучатися до цієї роботи. Потрібно перевозити, допомагати у фасуванні та завантаженні продуктів.

Міська влада закликає киян не виходити з домівок та не пересуватися містом без нагальної потреби. Допомагати близьким, особливо людям похилого віку.

«Місто живе в нових умовах – умовах воєнного стану і загрози. Закликаємо киян бути пильними! Про підозрілих людей, мародерів, одразу повідомляти правоохоронців та військових!», – додали в КМДА.

09:48 Наслідки боїв з російськими військовими у Бородянці (Київська область)

09:39 Наслідки удару російської ракети на пл. Свободи у Харкові

09:05 Ірина Геращенко: Харків. Удар по ХОДА. Там знаходиться штаб спротиву окупанту

09:05 Сухопутні війська ЗС України: Б‘ємо окупантів разом!

Помітили у своєму місті чи селі ворожу техніку? Побачили, як вашими лісами, городами і полями біжать перелякані росіяни? Гукнули підозрілим людям на вулиці «паляниця», а вони почали тікати?

Допоможіть нашим спецпризначенцям знищувати окупантів!

Повідомляйте про переміщення ворожої військової техніки та особового складу.

Як?
— зверніть увагу на розпізнавальні знаки (як на малюнку нижче);
— зафіксуйте час та місце переміщення;
— за можливості, сфотографуйте те, що побачили;
— напишіть боту спецпризначенців: https://www.findokupant.com
— збережіть сайті не забудьте розповісти про нього сусіду.

08:52 Сухопутні війська ЗС України: Стійка оборона наших військ стрімко знижує моральний дух противника та його волю до перемоги.

Зафіксовано випадки дезертирства та добровільної здачі в полон цілими підрозділами.

Браття і сестри продовжується героїчний спротив всього українського народу ординській навалі.

Тисячі простих українців робили все щоб зашкодити просуванню військ агресора.

Перший день весни зустрів нас погіршенням погодних умов, випав сніг. Це додаткова обставина, що ускладнює життя окупанту. Зробімо кожен їх день перебування в Україні ще жахливішим:

– Не давайте їм теплу їжу та одяг, не пускайте їх грітися.
– Продовжуйте деморалізувати розмовами. Наводьте аналогію з нацистами зими 1941 року.

08:05 За інформацією Повітряних сил ЗСУ України, російські війська за 28.02 втратили:

Два літаки, яких збили українські льотчики-винищувачі підчас зухвалого російського авіанальоту на Васильків та Бровари.
П’ять винищувачів (за попередніми даними, Су-30 та Су-35).
Крилату ракету та вертоліт ворога, які були збиті ракетним комплексом Бук М-1 поблизу Києва.

Українські штурмовики Су-25 працювали ланками та парами і завдали кількох ракетно-бомбових ударів по колонах бронетехніки та живій силі противника на Київщині та Житомирщині.

Су-24м Повітряних Сил нанесли щонайменше чотири нищівні бомбові удари по танкових колонах, колонах механізованої техніки, автоколоні із пально-мастильними матеріалами на Чернігівщині та поблизу Бердянська.

Bayraktar TB2 вдарив по танку противника і двом зенітним ракетним комплексам «Бук» окупантів.

08:04 Міська голова міста Василькова Наталія Баласинович повідомила, що після влучання ракет у п’ятиповерховий будинок, загинуло двоє людей, троє поранено.

08:01 Сухопутні війська ЗС України

З початку доби противник проводив перегрупування військ та наносив ракетно-бомбові удари з повітря. Здійснював спроби висадки тактичних десантів. Широко застосовує диверсійно-розвідувальні групи для нападів на об’єкти цивільної та військової інфраструктури.

На Сіверщині тривають оборонні бої з метою недопущення просування противника до столиці з північно-східного напрямку.
У передмісті Чернігова відзначено появу окремих ДРГ противника, які, за підтримки броньованої техніки, намагались прорватись у місто, але були знищені українськими захисниками.

На інших напрямках танкові і механізовані частини ЗС України, за підтримки авіації та артилерії, продовжують ведення оборонних боїв на зайнятих рубежах. Здійснюється вогневе ураження противника всіма наявними засобами.

На Слобожанщині механізовані бригади та БТГр Десантно-штурмових військ зі складу оперативного угруповання знищують живу силу та військову техніку російських окупантів, що намагєтьсяся вклинитись та відновили положення по першому рубежу оборони.

Угруповання сил оборони Києва продовжує захищати місто, утримувати зовнішні рубежі оборони та критично важливі об’єкти державної інфраструктури не допускаючи наближення окупаційних підрозділів до передмість столиці. Тривають активні заходи щодо виявлення та знищення ДРГ противника, який, нехтуючи нормами міжнародного гуманітарного права, перевдягається у військову форму Збройних Сил, національної гвардії та національної поліції України для проникнення до Києва через бойові порядки наших військ.

Стійка оборона наших військ стрімко знижує моральний дух противника та його волю до перемоги. Зафіксовано випадки дезертирства та добровільної здачі в полон цілими підрозділами.

Дякуємо за роботу нашим Повітряним силам. Тільки за останню добу вони знищили 5 літаків російського агресора. Про загальні втрати ворога трохи згодом.

Перемога буде за нами! Зло має бути покарано! Слава Україні!

07:58 Українська армія показала те, що залишилося від російської техніки після боїв у Харкові.

07:57 Неподалік від Києва снаряд влучив у пологовий будинок «Адоніс».

«Всі запитують, що з роддомом. Дякую за підтримку. В роддом влучив снаряд, пошкодження великі, але будівля стоїть. Головне – не треба зараз їхати, когось забирати. Всі в надійному місці і в безпеці. Це точно», – гендиректор мережі «Адоніс» Віталій Гирін у Facebook.

За словами Гиріна, усіх людей встигли евакуюватись із пошкодженої будівлі.

Приватний пологовий будинок мережі «Адоніс» знаходиться в селі Бузова на Житомирській трасі біля Києва. В цьому районі уже кілька днів ідуть дуже запеклі бої, оскільки ворог намагається заблокувати Київ з заходу і південного-заходу.

03:56 Міноборони Росії видало своїм військовим на війну з Україною прострочені на 7 років сухпайки

Про це повідомили українські військові, записавши відео із сухпайками, що залишилися після знищення російських військ.

Пакети з написом «Военторг – индивидуальный рацион питания» придатні до 2015 року.

На відео закликають російських військових скласти зброю та піти додому. І вказують матерям, чим путінська влада годує їхніх дітей.

03:41 Кулеба: США обіцяє ще більше зброї та санкцій

«У нашій розмові держсекретар Ентоні Блінкен запевнив у непорушній підтримці України з боку США. Я наголосив: Україна прагне миру, але допоки ми під нападом РФ, потрібно більше санкцій і зброї. Держсекретар підтвердив: буде більше і першого, і другого. Ми узгодили подальші кроки», – пише він.

03:36 Російські війська готуються штурмувати Херсон, але мер Ігор Колихаєв обіцяє не здавати міста і вірить, що воно устоїть

«Це не бійка, це війна. А війну виграють розумними діями і холоднокров’ям. Херсон вистоїть. Але дайте йому зробити це».

03:32 Держспецзв’язок: Вночі 1 березня окупанти пішли на штурм Херсона. Наступ противника відбувається з боку аеропорту до Миколаївського шосе і кільця близько холодокомбінату.

Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім: одна російська колона, яка йшла на Миколаїв, розвернулась, друга – зманеврувала та взяла у кільце Херсон.

02:58 Протягом доби Захід надав Україні тисячі одиниць зброї та 340 млн євро допомоги

Норвегія – 230 млн доларів гуманітарної допомоги;
Італія – 110 млн євро;
Бельгія – 3 тисячі автоматичних гвинтівок та 200 одиниць протитанкової зброї;
Німеччина – протитанкова зброя та 500 зенітних ракет Stinger;
Чехія – зброя та техніка на суму 18 млн доларів;
Швеція – 5 тисяч одиниць протитанкової зброї.

«Дякуємо! Україна цього не забуде!»

02:32 «Було у рашистів декілька десятків цистерн палива, а у нас був Байрактар, у рашистів тепер нема палива, а у нас є Байрактар»

02:23 У РФ така крута армія, що в них механік сидить на дерев’яній табуретці

 

02:21 Прем’єр-міністр Денис Шмигаль: Уряд України ухвалив рішення про виплату 15 мільйонів гривень одноразової допомоги родинам загиблих військовослужбовців Збройних Сил, які брали участь у збройному опорі окупантам. прем’єр-міністра Дениса Шмигаля

«Іде п’ятий день нашої визвольної війни проти російських загарбників. Весь український народ повстав на боротьбу. І поки наші війська мужньо захищають українські землі від навали окупантів, цивільні українці, українська держава почали працювати в режимі «все для фронту – все для перемоги».

Приватний бізнес безкоштовно дає паливо, медикаменти, продукти, техніку для потреб армії. Хоробрість та мужність наших військових надихає кожного українця робити свій посильний вклад у перемогу.

На виконання доручення президента України Володимира Зеленського, уряд прийняв рішення, що під час дії воєнного стану всім військовослужбовцям виплачується додаткова грошова винагорода в розмірі 30 тисяч гривень щомісячно.

Військовослужбовці, що безпосередньо беруть участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів із національної безпеки й оборони – розмір додаткової грошової винагороди збільшується до 100 тисяч гривень щомісячно.

02:00 Генштаб ЗСУ: РФ планує долучити до війни найбільш підготовлені військчастини Білорусі

Росія планує долучити до воєнних дій найбільш підготовлені військові частини Республіки Білорусь, що завершують зосередження уздовж державного кордону України.

Ситуація навколо Києва залишається напруженою. На Поліссі противник продовжує спроби відновити наступ в напрямку столиці.

Російські окупаційні війська застосовують тактику знищення інфраструктури та нанесення ракетно-бомбових ударів по населених пунктах, нехтуючи нормами міжнародного гуманітарного права.

В акваторії Чорного моря, в зв’язку з несприятливими погодними умовами, проведення морської десантної операції у найближчу добу є малоймовірним. Більша частина корабельного угруповання Чорноморського флоту перебуває у пунктах базування.

На всіх напрямках підрозділи ЗС України за підтримки артилерії та БПЛА “Bayraktar ТВ2” утримують визначені рубежі.
Противник не досяг успіху на жодному з напрямків.

01:54 ФІФА/УЄФА відсторонює російські клуби та національні команди від усіх змагань

Після первинних рішень, прийнятих Радою ФІФА та Виконавчим комітетом УЄФА, які передбачали вжиття додаткових заходів, ФІФА та УЄФА сьогодні разом вирішили, що всі російські команди, будь то національні команди чи клубні, будуть відсторонені від участі в обох Змагання ФІФА та УЄФА до подальшого повідомлення.

Ці рішення ухвалили сьогодні Бюро Ради ФІФА та Виконавчий комітет УЄФА, відповідно, найвищі керівні органи обох установ з таких невідкладних питань. Футбол тут повністю об’єднаний і в повній солідарності з усіма постраждалими в Україні. Обидва президенти сподіваються, що ситуація в Україні значно і швидко покращиться, щоб футбол знову став вектором єдності та миру між людьми.

01:51 Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан особисто ініціював розслідування щодо війни Росії проти України.

«Україна не є державою-учасницею Римського статуту Міжнародного кримінального суду, тому сама не може передати цю ситуацію до мого офісу. Але я двічі скористався своїми прерогативами», — йдеться у повідомленні.

Перша декларація, подана урядом України, визнала юрисдикцію МКС щодо імовірних злочинів, скоєних на території України з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.

Друга декларація подовжила цей період на відкритій основі, щоб охопити імовірні злочини, які тривають.

«Є достатні підстави вважати, що в Україні були вчинені як нібито воєнні злочини, так і злочини проти людства», — написав прокурор.

Карім Хан доручив своїй команді вивчити всі можливості збереження доказів. Наступним кроком є ​​продовження пошуку та отримання дозволу від Палати на відкриття розслідування.

01:18 Велика Британія заборонила всім російським суднам заходити до своїх портів. Відповідне розпорядження британського мінтрансу було розіслане до портових адміністрацій.

Напад Росії на Україну є неспровокованим, навмисним нападом на суверенну демократичну державу. Уряд Великобританії чітко дав зрозуміти, будь-яке російське військове вторгнення в Україну буде мати серйозні наслідки, і в координації з нашими міжнародними союзниками та партнерами ми розробили безпрецедентний пакет подальших санкцій. Морський сектор є основоположним для міжнародної торгівлі, і ми повинні відігравати свою роль в обмеженні економічних інтересів Росії. За таких обставин Департамент транспорту вважає не доцільним, щоб російські судна продовжували заходити до портів Великобританії”, — ідеться в документі.

Віднині не надається доступ до портів Великобританії будь-яких суден, які:

перебувають у володінні, під контролем або у фрахті будь-якої особи, що пов’язана з РФ;
ходять під російським прапором;
зареєстровані в РФ.
Ми намагатимемося надавати підтримку портам Великобританії в ідентифікації російських суден у рамках цієї програми, і будем зв’язуватися безпосередньо з відповідними портами, коли ідентифікуємо судна, що підпадають під дію вищезазначеного”, — поінформували в британському мінтрансі.

Подальші детальні санкції проти російського судноплавства розробляються і надалі.