Підрив колаборанта, пожежі в лісах. Окупований рф південь України: огляд подій за 12 серпня

Новини
Логістичний хаб для переселенців у Запоріжжі Фото: investigator.org.ua

Огляд найважливіших новин за п’ятницю, 12 серпня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на лінії зіткнення

— У Бериславському районі ЗСУ знищила склад боєприпасів військ РФ. Авіація вдарила по опорному пункту неподалік Андріївки та по скупченню російських військових та техніки біля Брускинського. Російська армія втратила 19 військових та 4 одиниці техніки.

— Ворог вдарив з РСЗВ по смт Нововоронцовка, там зруйновано будинки, виникли пожежі, одна жінка загинула, двоє чоловіків поранені.

— Війська рф обстріляли з артилерії села Добрянка та Трудолюбівка Бериславського району, зруйновано цивільну інфраструктуру.

— На Херсонщині тривають активні бойові дії, тому ситуація залишається стабільно напруженою. Особливо тяжка ситуація в населених пунктах, що знаходяться біля лінії фронту. Через вибухи та обстріли є постраждалі серед місцевого населення. Також знову на території області виникло чимало пожеж на полях та у лісових зонах.

— ЗСУ знищили ще один склад боєприпасів у районі села Веселого на Херсонщині.

***

На Херсонщині через обстріли горять ліси — Херсонська ОДА

Через бойові дії сталося загоряння соснового лісу у Новокаховському та Олешківському лісництвах. Через обстріли з боку армії рф поблизу села Кардашинка спалахнуло 100 гектарів соснового лісу. Минулої доби на Херсонщині рятувальники ліквідували 9 пожеж: 8 на відкритих територіях, ще одну в приватному секторі.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну співробітники ДСНС зафіксували 655 займань по всій області.

***

Окупанти захопили приміщення «Новокаховського вищого професійного училища»

Вони намагаються відновити освітній процес за російськими стандартами. З окупаційною владою погодилися співпрацювати 3 людини з керівного складу, 13 педагогів і решта — технічний персонал, повідомляє Новокаховське вище професійне училище у Facebook.

***

У Херсоні маркують будівлі, які росіяни будуть використовувати для «референдуму»

Руху опору «Жовта стрічка» в Херсоні продовжує маркувати будівлі, що російські окупанти готують до використання під час так званого «референдуму».

«Ні окупація, ні постійні погрози рашистів не завадять нам чинити опір! Бо Херсонщина — це Україна! Бо українці — незламні!», — пишуть активісти.

***

Окупанти грабують помешкання у Великій Олександрівці

«У смт Велика Олександрівка окупанти вдерлися до приватного будинку, звідки викрали всю побутову техніку, продукти харчування та одяг. Це зафіксували камери відеоспостереження, встановлені на території домоволодіння. Житель Херсона повідомив, що група озброєних військових рф самовільно заселилися у його будинок по вул.Кременчуцька та користуються належним заявнику майном», — йдеться у повідомленні поліції Херсонської області.

***

У Мелітополі партизани підірвали пропагандиста окупантів Шостака, йому «відірвало дупу»

Олег Шостак, колаборант Фото: ria-m.tv

В окупованому Мелітополі вранці 12 серпня місцеві партизани підірвали пропагандиста-колаборанта Олега Шостака, який є одним із керівників виборчого штабу «єдиної росії» та займається організацією псевдореферендуму на окупованій території Запорізької області. Шостака доставили до лікарні, вибухом йому «відірвало дупу».

***

Російські військові продовжують обстріли Енергодара та території, прилеглої до Запорізької АЕС

Про це Суспільному повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

«Окупанти обстрілювали вчора весь день і сьогодні зранку були обстріли. Обстрілюють гранатометами, у цивільну інфраструктуру попадають у територію, яка прилегла до атомної станції. Звичайно, що це все не може тримати в спокої працівників АЕС. Вчора навіть не дали ротацію зробити. На кілька годин затримали зміну, яка працювала зранку. Перекрили в’їзд в місто. Тобто така напружена ситуація була», — розповідає Орлов.

За його словами, внаслідок дій окупантів є травмовані серед цивільного населення, також є руйнування житлового сектора та промислової інфраструктури біля атомної станції.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter