Зібрані українцями рекордні 600 млн грн на Bayraktar фонд Притули витратив на космічний супутник для ЗСУ

Новини
спутник
Знимок компанії ICEYE Керченського мосту в окупованому рф Криму

Волонтерський фонд Сергія Притули придбав для потреб Збройних Сил України повний пакет послуг фінського космічного супутника дистанційного зондування Землі компанії ICEYE. Це стало можливим завдяки зібраним українцями грошам. Раніше турецька компанія Baykar заявила, що безкоштовно передає Україні 3 Bayraktar, на який українці зібрали 600 млн грн.

Як повідомив сам керівник фонду Сергій Притула, «ми купили супутник».

ICEYE пише, однак, що за угодою вони передадуть «усі можливості одного зі своїх супутників, які вже перебувають на орбіті, для використання урядом України над регіоном». Сам апарат експлуатуватиметься компанією.

Компанія-оператор також більш ніж на рік надасть ЗСУ доступ до бази даних супутникових знімків всього свого сузір’я супутників. Роздільна здатність зображень – до 25 см на піксель. Всі параметри супутника.

Вартість угоди не повідомляється, проте волонтер повідомив, що послуги придбані за гроші, які українці зібрали на купівлю дронів Bayraktar (які Туреччина згодом подарувала Україні) – це близько 600 млн грн.

За його словами, здійснення проєкту стало можливим завдяки допомозі українсько-американського бізнесмена Максима Полякова – це допомогло зробити все «тихо, швидко та компетентно».

«Відтепер наша армія буде максимально швидко отримувати супутникові знімки високої якості, які допоможуть нам з оперативним плануванням операцій. «Бавовни» буде багато», – анонсував Притула.

Глава фонду подякував голові Міноборони Олексію Резникову за довіру: «Ми впоралися із завданням, яке ви нам поставили, і чекаємо на нові. Можете сміливо доповісти верховному головнокомандувачу, що супутник – наш».

Притула повідомив начальника Головного управління розвідки Кирила Буданова, що «тепер супутник – в арсеналі вашого відомства».

Принцип дії апаратури в простих словах: радар із синтезованою апертурою на супутнику буде відправляти мікрохвилі на Землю і приймати відбитий сигнал для створення зображення цільової області. SAR-моніторинг забезпечує цілодобові дані навіть за хмарності, коли оптичні супутники менш ефективні.

Додаткові переваги SAR-технології полягають у високій частоті та своєчасності отримання зображень, що ідеально підходить для виявлення об’єктів, відстеження цілей, моніторингу активності та багато іншого.

Володіючи найбільшим у світі угрупованням SAR-супутників (21 апарат), ICEYE пише, що «є єдиною організацією у світі, що пропонує своїм клієнтам швидку доставку високоточних SAR-даних, що дозволяє їм повністю контролювати свою місію».

Раніше Baykar заявила, що передасть Україні три БПЛА «Bayraktar TB2», на які українці за кілька днів змогли зібрати 600 мільйонів гривень, безкоштовно.

«Заощаджені кошти підуть на забезпечення нашої перемоги у тісній співпраці зі Збройними Силами України!» – заявив Притула.

У компанії Baykar були здивовані, як українцям швидко вдалося зібрати кошти на безпілотники.

Bayraktar TB2

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter