Колишні голови Тавричанської громади на Херсонщині співпрацюють з окупантами і допомагають їм готувати «референдум»

Новини
Колаборант Юрій Гречка Фото: Олег Батурін

На Херсонщині колишні сільські голови Тавричанки Каховського району співпрацюють з окупантами. Вони схиляють місцевих освітян до переходу на «російські навчальні програми» та допомагають з підготовкою «референдуму» щодо «приєднання» окупованої області до росії.

Центру журналістських розслідувань стало відомо про це з власних джерел.

Як розповіли мешканці Тавричанки, місцеві колаборанти почали готуватися до так званого «референдуму» з «приєднання» Херсонської області до росії. Для цього зараз тут формують незаконні «виборчі комісії», членам яких пообіцяли заплатити по 100 тисяч рублів.

Через тиск окупантів і небажання йти з ними на співпрацю нещодавно був змушений відійти від справ голова Тавричанської територіальної громади Сергій Ожго.

Натомість окупаційну владу підтримали колишні голови Тавричанської громади Гречка Юрій Анатолійович та Кіло Любов Федорівна. 15 серпня вони разом із дружиною першого, головною економісткою місцевого державного підприємства «Дослідне господарство «Асканійське» Тетяною Гречка вдерлися до однієї з місцевих шкіл і в грубій формі примушували освітян викладати за так званими «російськими навчальними програмами».

Колаборантка Любов Кіло, Фото з соцмережі

Разом із цією трійцею прихильників російської «системи освіти» до школи приходила директорка Тавричанського сільського будинку культури Довбня Оксана Анатоліївна. Вона також активно допомагає з оформленням і видачею російських «пенсій» від окупантів та надає односельцям консультації з цього приводу на своїй сторінці у Facebook.

Колаборантка Вікторія Довбня, Фото з соцмережі

Як повідомляв ЦЖР, російські окупанти розгорнули підготовку до фейкового «референдуму» за «приєднання» Херсонської області до рф – почали роздавати пенсіонерам гроші, агітують молодь вступати до захоплених вишів, дітей від 8 років активно запрошують в оздоровчі табори Ростова, Анапи і окупованого Криму.

Нагадаємо, у червні окупанти через заяви колаборантів повідомляли про намір провести у захопленій Херсонській області «референдум» щодо «приєднання» до росії. Наступним етапом будуть проведені «вибори».

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter