Німеччина найближчими тижнями поставить Україні системи ППО IRIS-T – очільниця МЗС Бербок

Новини
Система протиповытряної оборони IRIS-T SLM Фото: Diehl Defence

Німеччина вже найближчими тижнями поставить Україні найновіші системи протиповітряної оборони IRIS-T.

Про це повідомила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок 23 серпня на спільному брифінгу з ісландською колегою у Берліні.

«Конкретно в галузі протиповітряного захисту, де насамперед запитується підтримка, ми подбали про те, щоб високо сучасні системи IRIS-T не були поставлені в іншу країну, а щоб вона була поставлена Україні. Це станеться в найближчі тижні», – сказала Бербок.

1 червня, виступаючи в Бундестазі, канцлер ФРН Олаф Шольц повідомив, що уряд Німеччини вирішив надати Україні системи протиповітряної оборони IRIS-T, а також радіолокаційні системи для виявлення артилерії противника.

23 червня посол України в ФРН Андрій Мельник повідомив, що у червні Україна підписала контракт з німецькою компанією Diehl Defence на закупівлю зенітно-ракетного комплексу IRIS-T SL. Вартість угоди – 178 млн євро, а гроші на закупівлю виділить німецький уряд.

Основою ЗРК є ракета IRIS-T (Infra Red Imaging System Tail) з інфрачервоним наведенням, створена на базі одноіменної ракети «повітря-повітря».

Пускові установки можуть мати колісне (MAN 8×8) або гусеничне шасі (двосекційний всюдихід BvS10) та містять 4 направляючих або 8 контейнерів з ракетами.

Існують модифікації ЗРК середнього та малого радіуса. IRIS-T SLM дозволяє вражати цілі на відстані до 40 км, а у «коротшій» версії SLS – до 25 км.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitte