Німеччина надасть Україні системи ППО IRIS-T – Шольц

Новини
Система протиповытряної оборони IRIS-T SLM Фото: Diehl Defence

Уряд Німеччини вирішив надати Україні системи протиповітряної оборони IRIS-T, а також радіолокаційні системи для виявлення артилерії противника.

Про це повідомив заявив канцлер ФРН Олаф Шольц, виступаючи 1 червня в Бундестазі, передає DW.

«Уряд вирішив, що ми будемо постачати найсучаснішу систему протиповітряної оборони, яку має Німеччина у формі IRIS-T», – цитує Шольца агенція Reuters.

IRIS-T – це зенітний комплекс з ракетами класу «повітря-повітря» малої дальності, оснащеними інфрачервоною голівкою самонаведення, що охолоджується. Його розробили шість країн-членів НАТО під керівництвом Німеччини.

Про кількість систем, яку планується передати Україні, не уточнюється.

IRIS-T SLM – система протиповітряної оборони середньої дії має дальність дії до 40 км та висоти до 20 км.

Це оголошення прозвучало на тлі критики позиції німецького уряду щодо постачання озброєнь Києву як Україною, так і за кордоном, і в самій ФРН.

Поки що єдине важке озброєння, яке Німеччина пообіцяла надати Україні – це 50 зенітних самохідних установок Gepard та сім самохідних гаубиць PzH 2000. Водночас з боєприпасами до Gepard існує проблема. Перші 15 з них із боєприпасами мають надійти до України в липні, ще 15 – до кінця липня. Підготовка гаубиць до бойового застосування мала тривати до літа. Передачу Києву бойових машин піхоти Marder і танків Leopard 2, які могли би бути надані Німеччиною, федеральний уряд поки не погодив.

Днями міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив здивування обіцянкою надати Києву установки Gepard, які той навіть не просив. «Вирішальним фактором для німецького уряду, схоже, було дати нам те, що йому самому не потрібно. Спершу нам кажуть, що ми їх отримаємо. Потім кажуть: ви їх отримаєте, коли будуть боєприпаси, тому що у нас їх немає. Спочатку погодитись дати те, про що ми не просили, а потім з’ясувати, що система взагалі не може працювати – це викликає деякі питання», – сказав він. Кількість обіцяних гаубиць, на його думку, недостатня. Натомість міністр закликав поставити західні винищувачі та системи протиракетної оборони.

Як повідомлялось, федеральний уряд Німеччини погодився на передачу Україні важких озброєнь для захисту від агресії Росії. Зокрема, українським Збройним силам будуть поставлені зенітні самохідні установки Gepard із колишнього арсеналу бундесверу.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter