Канцлер ФРН Олаф Шольц боїться «іншої війни» з рф, тому не дасть Україні далекобійну зброю

Новини
шольц
Олаф Шольц, канцлер ФРН (ліворуч) Фото: ЕРА

Канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що Німеччина не даватиме Україні зброю, яка «дозволить бити по території рф, щоб не спровокувати зовсім іншу війну».

Про це він повідомив під час «Діалогу з громадянами», передає Укрінформ.

За його словами, головною метою залишається недопущення перемоги російського диктатора Володимира Путіна у війні проти України, аби зберегти суверенітет та територіальну цілісність України.

Він зазначив, що президент США Джо Байден сказав, що не постачатиме Україні зброю, якою можна бити по території РФ.

«Я вважаю це принципом, якого ми всі дотримуємося. І тому ми дивимося, що роблять інші. Німеччина діятиме так, щоб ця війна не переросла з російсько-української в «зовсім іншу війну», — сказав канцлер.

Також Шольц вкотре виступив проти заборони видавати туристичні візи росіянам, заявивши, що «це війна Путіна», а щодо всіх громадян РФ «не треба робити узагальнень».

1 червня, виступаючи в Бундестазі, канцлер ФРН Олаф Шольц повідомив, що уряд Німеччини вирішив надати Україні системи протиповітряної оборони IRIS-T, а також радіолокаційні системи для виявлення артилерії противника.

23 червня посол України в ФРН Андрій Мельник повідомив, що у червні Україна підписала контракт з німецькою компанією Diehl Defence на закупівлю зенітно-ракетного комплексу IRIS-T SL. Вартість угоди – 178 млн євро, а гроші на закупівлю виділить німецький уряд.

Основою ЗРК є ракета IRIS-T (Infra Red Imaging System Tail) з інфрачервоним наведенням, створена на базі одноіменної ракети «повітря-повітря».

Пускові установки можуть мати колісне (MAN 8×8) або гусеничне шасі (двосекційний всюдихід BvS10) та містять 4 направляючих або 8 контейнерів з ракетами.

Існують модифікації ЗРК середнього та малого радіуса. IRIS-T SLM дозволяє вражати цілі на відстані до 40 км, а у «коротшій» версії SLS – до 25 км.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter