Пентагон замовив у компанії Raytheon ЗРК NASAMS для України на $182,3 млн

Новини
Пуск зенітної керованої ракети Raytheon AMRAAM з пускової установки NASAMS Фото: world-defense.com

Міністерство оборони США уклало контракт із компанією Raytheon на закупівлю зенітних ракетних комплексів NASAMS середньої дальності для України на суму 182,3 млн доларів. Ці кошти закладено у пакет військової допомоги США для України.

Про це повідомляється на сайті Пентагону.

«Raytheon Co., Тьюксбері, штат Массачусетс, отримала контракт з твердо фіксованою ціною на суму $182 295 333 на закупівлю національних передових ракетних систем «земля-повітря» (NASAMS). Роботи виконуватимуться в Тьюксбері, штат Массачусетс, з орієнтовною датою завершення 23 серпня 2024 року. Кошти виділено на момент укладання контракту в рамках програми Ініціативи сприяння безпеці в Україні на 2022 фінансовий рік», – йдеться у повідомленні.

Про отримання замовлення повідомила на своєму сайті і компанія Raytheon.

«Raytheon Missiles & Defence та наші партнери наполегливо працюють над тим, щоб швидко створити цю критично важливу, перевірену систему протиповітряної оборони, щоб допомогти українцям захищати свою батьківщину», – сказав Том Лаліберте, президент Land Warfare & Air Defense, підрозділу Raytheon Missiles & Defense.

За його словами, Україна приєднається до дюжини країн по всьому світу, які покладаються на NASAMS, щоб перемогти безліч загроз, включаючи крилаті ракети, літаки та безпілотні системи

У корпорації не уточнили, яку кількість систем протиповітряної оборони замовив Пентагон для України.

NASAMS – це удосконалена норвезька система ППО, яку виробляє консорціум американської корпорації Raytheon Technologies і норвезької групи Kongsberg. До комплексу входять пускові установки, радіолокаційні станції Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel від консорціуму Raytheon і Kongsberg. Кожна пересувна пускова установка має шість контейнерів з ракетами класу «земля-повітря» середньої та великої дальності.

Дальність стрільби зенітної системи в конфігурації NASAMS II з використанням ракет AIM-120С AMRAAM становить до 25 км, а досяжність по висоті – до 14-15 км.

Як повідомлялось, в кінці червня США оголосили про придбання для України передового комплексу протиракетної і протиповітряної оборони середньої і великої дальності NASAMS.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter