Велика Британія передасть Україні підводні безпілотники для очищення узбережжя від російських мін

Новини
Водолази ВМСУ на заняттях в Великій Британії навчаються користуватись безпілотним підводним апаратом Фото: royalnavy.mod.uk

Велика Британія передасть Україні автономні підводні безпілотники і навчить військовослужбовців ВМСУ використовувати їх для очищення українського узбережжя від російських мін.

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

«У країну відправлять шість автономних апаратів для пошуку мін, які допоможуть виявляти російські міни у водах біля її узбережжя. Три з них будуть надані із запасів Великої Британії, а ще три будуть закуплені», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, легкий автономний апарат призначений для використання в мілководних прибережних умовах, ефективно працює на глибині до 100 м для виявлення, локалізації та ідентифікації мін за допомогою набору датчиків, щоб ВМС України могли їх знищити.

Водолази ВМСУ на заняттях в Великій Британії навчаються користуватись безпілотним підводним апаратом Фото: royalnavy.mod.uk

«Протягом найближчих місяців десятки військовослужбовців ВМС України будуть навчені використанню безпілотників, причому перша група вже почала навчання», – наголосили в Міноборони Британії.

Тритижневі навчальні курси разом із 6-м флотом ВМС США проводитиме група дайвінгу та дослідження загроз Королівського військово-морського флоту. Маючи значний досвід використання обладнання, вони проводитимуть навчання на морі, щоб керувати суднами та інтерпретувати дані, які вони надсилають, щоб ідентифікувати макети мін.

Водолази ВМСУ на заняттях в Великій Британії навчаються користуватись безпілотним підводним апаратом Фото: royalnavy.mod.uk

Як повыдомлялось, 24 серпня прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон втретє за час війни прибув до Києва з неоголошеним візитом та в ході зустрічі з президентом Володимиром Зеленським повідомив, що Британія виділить Україні військову допомогу на 54 млн фунтів стерлінгів, до якої увійдуть, зокрема, 2 тис. безпілотників.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter