Борис Джонсон втретє приїхав до Києва і повідомив про новий пакет військової допомоги на 54 млн фунтів

Новини
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон та президент України Володимир Зеленський, Київ, 24.08.2022 Фото: president.gov.ua

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон 24 серпня втретє за час війни прибув до Києва з неоголошеним візитом та в ході зустрічі з президентом Володимиром Зеленським повідомив, що Британія виділить Україні військову допомогу на 54 млн фунтів стерлінгів, до якої увійдуть, зокрема, 2 тис. безпілотників. Український президент нагородив британського прем’єра «Орденом Свободи».

Про це повідомляється на сайті британського уряду.

Як зазначається, Джонсон приїхав особисто привітати Україну з Днем Незалежності. Під час зустрічі з Зеленським він також повідомив про наступний великий пакет військової допомоги від Великої Британії у розмірі 54 мільйонів фунтів стерлінгів. До цього пакета увійдуть безпілотники і протитанкові баражувальні дрони, які запрошували Збройні Сили України.

Серед іншого Лондон планує передати Києву 850 мікродронів Black Hornet, які запускаються вручну і розроблені для використання у населених пунктах щоб виявляти ворожі сили, які наближаються. Військовослужбовці можуть бути навчені керувати цими мікродронами, менш ніж за 20 хвилин. Кожен безпілотник передає відео в реальному часі і фото, щоб дозволити наземним силам безпечно захищати міські райони.

«Протягом останніх шести місяців Сполучене Королівство стояло пліч-о-пліч з Україною, підтримуючи цю суверенну країну в захисті від цього варварського і незаконного загарбника. Сьогоднішній пакет підтримки додасть хоробрим і стійким українським Збройним силам ще один імпульс у боєздатності, що дозволить їм продовжувати відтісняти російські війська і боротися за свою свободу», – заявив Джонсон.

Як зазначили в британському уряді, сьогоднішній військовий пакет у розмірі 54 млн фунтів стерлінгів надійшов у той момент, коли Велика Британія також готується надати Україні транспортні засоби для пошуку мосрьких мін, щоб допомогти виявляти російські міни у водах біля свого узбережжя. Найближчими тижнями український персонал навчать їх використовувати у водах Великої Британії.

Як повідомляє Офіс президента, в свою чергу Володимир Зеленський в ході зустрічі наголосив, що Україна має друга, якого далеко не всім щастить мати.

«Сьогодні я подякував прем’єр-міністру за всю підтримку, яку ми одержали від нього як лідера й від суспільства Британії – нашого надійного партнера. Ця допомога справді наближає нашу перемогу. А перемога точно буде, ми в цьому впевнені. Перемога свободи в Україні – це перемога свободи у Європі», – заявив Зеленський.

Під час зустрічі президента і прем’єра була обговорена низка важливих питань. Зокрема, йшлося про оборонні потреби України, ситуацію навколо Запорізької АЕС, поводження з українськими військовополоненими. Також була приділена увага участі Великої Британії у відбудові України та іншим економічним питанням.

Як повідомлялось, 9 квітня прем`єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон здійснив перший за час війни неоголошений візит до Києва, в ході якого представив президенту Володимиру Зеленському новий пакет фінансової та військової допомоги Україні. Зеленський і Джонсон прогулялися центром Києва. Вони пройшлися Хрещатиком, Майданом Незалежності, Алеєю Героїв Небесної Сотні, а також відвідали меморіал полеглим героям.

17 червня Борис Джонсон прибув до України вдруге з неоголошеним візитом та в ході зустрічі з президентом Володимиром Зеленським запропонував масштабну програму підготовки українських військових на британській території.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitte