Трьох кандидатів наук окупанти призначили на керівні посади в захопленому Херсонському державному університеті

Новини
Херсонском государственном университете

Трьох кандидатів наук російські загарбники призначили на керівні посади в захоплених ними будівлях Херсонського державного університету. Всі вони працюють або ж довгий час працювали в цьому вищі. Також окупанти «перейменували» його в «Херсонский государственный университет», однак такого закладу не існує в жодних реєстрах.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як розповіли ЦЖР джерела в університеті, проректором так званого «Херсонского государственного университета» став доцент кафедри англійської філології та світової літератури імені професора Олега Мішукова, кандидат філологічних наук Самарін Андрій Миколайович, 26 вересня 1971 року народження. 

За інформацією джерел ЦЖР, Андрій Самарін відомий схильністю до крадіжок чужих наукових праць. Свого часу він входив до близького оточення ректора ХДУ Олега Мішукова. Після смерті останнього в 2011 році кар’єра Самаріна пішла на спад.

Андрій Самарін

Андрій Самарін, колаборант Фото: соцмережі

«Деканом» «юридичного факультету» неіснуючого «Херсонского государственного университета» окупанти призначили керівницю офісу доуніверситетської підготовки, післядипломної освіти та роботи з іноземцями ХДУ, кандидатку юридичних наук Борідько Олену Анатоліївну, 15 травня 1973 року народження. У 2015 році вона балотувалася до Херсонської міськради від проросійської партії «Соціалісти», але не була обрана.

Олена Борідько

Олена Борідько, колаборантка Фото: most.ks.ua

За словами наших джерел, з обома колаборантами вже припинені дії трудових угод, заробітна плата з українського бюджету їм не нараховується.

А «деканом» «педагогічного факультету» так званого «университета», за інформацією видання «Мост», стала Климович (Тетерятник) Маргарита Володимирівна, 28 травня 1964 року народження. Вона довгі роки очолювала Бериславський фаховий педагогічний коледж ім. В. Беньковського ХДУ, а з 2020 року деякий час працювала керівницею центру післядипломної освіти ХДУ. 

Маргарита Климович була депутаткою Бериславської районної ради шостого скликання від «Партії регіонів» (2010-2015 роки). У 2016 році її затримали на хабарі, і ця кримінальна справа на початок повномасштабної війни ще розглядалася в Бериславському районному суді. 

Маргарита Климович

Маргарита Климович, колаборантка Фото: соцмережі

Про ймовірну співпрацю Маргарити Климович з російськими окупантами було відомо ще навесні. Саме її вони спочатку планували призначити гауляйтеркою Бериславського району. Однак згодом на цю «посаду» вони поставили тодішнього директора Бериславського фахового педагогічного коледжу ім. В. Беньковського ХДУ Андрія Костюка. 

  • Як повідомляв ЦЖР, 14 червня російські загарбники вдерлися до Херсонського державного університету (ХДУ) і заявили, що віднині закладом «керуватиме» шахрайка Тетяна Томіліна. До того вона працювала директоркою академічного ліцею при ХДУ і ніколи не приховувала своїх проросійських поглядів. Закладу, який окупанти називають “Херсонским государственным университетом” не існує в жодних реєстрах.
  • У квітні центр управління Херсонського державного університету тимчасово перенесли до Івано-Франківська.