США поставлять Україні дві батареї ЗРК NASAMS

Новини
Пуск зенітної керованої ракети Raytheon AMRAAM з пускової установки NASAMS Фото: world-defense.com

США в рамках чергового пакету допомоги поставлять Україні дві батареї зенітних ракетних комплексів NASAMS середньої дальності. Саме на придбання такої кількості цих передових ЗРК Пентагон уклав контракт з компанією Raytheon Missiles and Defense на суму 182 млн доларів.

Про це повідомляється на сайті Міністерства оборони США

Як зазначається, 26 серпня армія уклала контракт на суму 182 млн доларів з компанією Raytheon Missiles and Defense на поставку двох батарей NASAMS, навчання і матеріально-технічну підтримку Збройних сил України. Ці ЗРК мають зміцнити оборону України від сучасних повітряних загроз, включаючи безпілотні літальні апарати, вертольоти і крилаті ракети.

«NASAMS – це лише останній в різноманітному наборі засобів протиповітряної оборони, які ми поставляємо Україні. Це перевірені системи, які дійсно змінять ситуацію на полі бою», – сказав заступник міністра оборони США із закупівель та забезпечення Вільям А. Лаплант.

У Пентагоні вказали, що закупівля NASAMS є частиною третього пакету Ініціативи сприяння безпеці Україні, оголошеного 1 липня, згідно з яким було виділено 820 мільйонів доларів на безпекову допомогу Україні.

NASAMS – це удосконалена норвезька система ППО, яку виробляє консорціум американської корпорації Raytheon Technologies і норвезької групи Kongsberg. До комплексу входять пускові установки, радіолокаційні станції Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel від консорціуму Raytheon і Kongsberg. Кожна пересувна пускова установка має шість контейнерів з ракетами класу «земля-повітря» середньої та великої дальності.

Дальність стрільби зенітної системи в конфігурації NASAMS II з використанням ракет AIM-120С AMRAAM становить до 25 км, а досяжність по висоті – до 14-15 км.

Як повідомлялось, 26 серпня Міноборони США уклало контракт із компанією Raytheon на закупівлю ЗРК NASAMS для України на суму 182,3 млн доларів. Ці кошти закладено у пакет військової допомоги США для України. Яку кількість ЗРК замовив Пентагон не уточнювалось.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter