Окупанти обстріляли Енергодар та територію Запорізької АЕС, відключився 5-й енергоблок

Новини
Військовослужбовець рф на території Запорізької АЕС в Енергодарі Фото: РИА Новости

Російські окупанти зранку 1 вересня, в день запланованого візиту Місії МАГАТЕ, обстріляли місто Енергодар та територію Запорізької атомної електростанції. Внаслідок обстрілу відключився 5-й енергоблок АЕС.

Про обстріл повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

«Зранку 1 вересня Енергодар, місто-супутник Запорізької атомної електростанції, піддався обстрілам з боку окупаційних військ. Над містом «працювала» група російських ударних вертольотів К-52, які завдавали ударів по житлових кварталах. Було завдано мінометного удару в безпосередній близькості від території ЗАЕС і атомних реакторів», – йдеться у повідомленні.

У військовій розвідці нагадали, що 1 вересня на ЗАЕС має розпочатись Місія Міжнародної агенції з атомної енергії на чолі з генеральним директором Рафаелем Гроссі.

«Ранкові обстріли є частиною плану провокування Місії, направленого на створення потрібної кремлю картинки. Вочевидь, окупанти традиційно спробують звинуватити ЗСУ в обстрілах станції та мирних жителів. Вчергове закликаємо світову спільноту надати адекватну оцінку діям окупантів, забезпечити ефективну та безпечну роботу Місії МАГАТЕ та сприяти повній демілітаризації міста Енергодар», – заявили в ГУР.

В свою чергу, НАЕК «Енергоатом» повідомила, що внаслідок мінометного обстрілу російськими військами майданчика Запорізької АЕС спрацював аварійний захист і відключився працюючий 5-й енергоблок.

«Сьогодні, 1 вересня 2022 року, о 4:57 внаслідок чергового мінометного обстрілу російськими окупаційними військами майданчика Запорізької АЕС спрацював аварійний захист і відключився працюючий 5-й енергоблок», – йдеться в повідомленні.

Також пошкоджено лінію резервного живлення власних потреб ЗАЕС-330 кВ. У перехідному режимі сталося знеструмлення непрацюючого енергоблока №2 із запуском дизель-генераторів.

«Це вже вдруге протягом останніх 10 днів злочинні дії рашистів призвели до відключення блока та знеструмлення станції», – вказали в Енергоатомі.

Як зазначається, енергоблок №6 продовжує працювати в енергосистемі України та водночас живить власні потреби ЗАЕС. «Український персонал станції робить усе можливе для ліквідації пошкоджень її інфраструктури», – наголосила компанія.

Як повідомлялось, вранці 31 серпня Місія МАГАТЕ вирушила з Києва до захопленої військами рф Запорізької АЕС, аби оглянути ситуацію та встановити постійне представництво. Її очолює генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі та ще 13 експертів із переважно нейтральних країн. У ній немає експертів із США та Британії.

Російська окупаційна влада обмежує присутність українських співробітників на станції. Російські військові майже щодня обстрілюють майданчик захопленої ними ЗАЕС, а сама станція замінована.

4 березня 2022 року окупанти захопили Енергодар та ЗАЕС поряд із містом. Це найбільша за розмірами АЕС у Європі та третя – у світі. Вона працює в об’єднаній енергосистемі України трьома із шести блоків. 21 липня Енергоатом повідомив, що окупанти завели важку техніку до машинної зали енергоблоку.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter