Місія МАГАТЕ вирушила до Запорізької АЕС

Новини
Місія МАГАТЕ під керівництвом генерального директора агентства Рафаеля Гроссі Фото: Twitter Rafael MarianoGrossi

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) вранці 31 серпня вирушила з Києва до захопленої військами рф Запорізької АЕС, аби оглянути ситуацію та встановити постійне представництво.

Про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі на брифінгу в Києві, передає Укрінформ.

«Ми нарешті вирушаємо після шести місяців зусиль. МАГАТЕ прямує на Запорізьку АЕС. Як ви знаєте, ми маємо дуже важливу задачу там – попрацювати і оглянути справжню ситуацію там, допомогти стабілізувати ситуацію наскільки це можливо», – сказав Гросі.

Він додав, що місія планує провести на станції декілька днів, зокрема поспілкуватися з персоналом, і доповісти за підсумками поїздки. За словами Гроссі, організація також має намір встановити на станції постійне представництво.

Крім того, генеральний директор зауважив, що МАГАТЕ вперше перетинає фронт: «Ми прямуємо до зони бойових дій, до окупованих територій. Це вимагає чітких гарантій не тільки від рф, але й від України. Ми мали змогу це забезпечити».

30 серпня місія МАГАТЕ прибула до Києва напередодні запланованого візиту на Запорізьку АЕС. Президент Володимир Зеленський зустрівся з її главою Рафаелем Гроссі та заявив, що Україна зацікавлена, щоб місія потрапила на ЗАЕС і наголосив на необхідності повної демілітаризації станції.

«Ми хочемо щоб місія МАГАТЕ на чолі з директором Гроссі знайшла можливість завдяки нашим спецслужбам, коридорам безпеки потрапити на станцію і зробити максимум, щоб уникнути загроз світового масштабу», – сказав Зеленський.

«Ми довіряємо вашим фахівцям. Ми хочемо, щоб була не тільки перевірка, це тактичні дії, а є стратегічні рішення. Станція перебуває в українській власності і контролюється українськими фахівцями», – зазначив президент.

Він наголосив на необхідності «термінової демілітаризації станції, виведення будь-яких військових росії з вибуховими речовинами, будь-якою зброєю, звільнення нашої станції, створення демілітаризованої зони і переходу станції під контроль української держави».

Як повідомлялось, минулого тижня МАГАТЕ затвердило групу експертів місії для інспекції ситуації на Запорізькій АЕС. Її очолить генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі та ще 13 експертів із переважно нейтральних країн. У ній немає експертів із США та Британії.

Російська окупаційна влада обмежує присутність українських співробітників на станції. Російські військові майже щодня обстрілюють майданчик захопленої ними ЗАЕС, а сама станція замінована.

4 березня 2022 року окупанти захопили Енергодар та ЗАЕС поряд із містом. Це найбільша за розмірами АЕС у Європі та третя – у світі. Вона працює в об’єднаній енергосистемі України трьома із шести блоків. 21 липня Енергоатом повідомив, що окупанти завели важку техніку до машинної зали енергоблоку.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter