Офіціантка, швачка, гінеколог. Кого окупанти призначили «керувати» в Горностаївській громаді на Херсонщині

Новини
Горностаевка
Фото: khersonline.net

Одразу ж після призначення гауляйтером Горностаївки Каховського району нікому не відомого пенсіонера Юрія Гранкіна окупанти «відсторонили» від виконання своїх обов’язків у громаді посадовців усіх рівнів. На їхнє місце прийшли місцеві невдахи-колаборанти, які всілися в крісла «начальників» «пенсійного фонду», «поліції», «лікарні» та інших установ. Разом із цим почастішали випадки викрадення місцевих жителів. А ті, хто може, намагаються виїхати на підконтрольну українську територію, рятуючись від кривавого «руського миру».

Центру журналістських розслідувань розповіли про це мешканці Горностаївки.

«Всі місцеві були шоковані викраденням 3 серпня нашого селищного голови Дмитра Ляхна, про долю якого досі нічого не відомо. Одразу після цього я зрозуміла, що треба виїжджати з рідної Горностаївки. На дорозі біля Василівки Запорізької області ми зустріли сотні земляків, безліч машин з однієї нашої громади. Людей в Горностаївці зараз залишилось дуже мало. Більша половина виїхала», – на умовах анонімності розповіла місцева мешканка.

Оголошення

Оголошення в центрі Горностаївки. Фото ЦЖР

За її словами, після викрадення Дмитра Ляхна окупанти відразу почали призначати своїх ставлеників. Всі вони виявились людьми, які ніколи не користувалися повагою серед земляків. «Таке враження, ніби обирали найгірших з гірших», – сказала мешканка Горностаївки.

Першим ділом окупанти “реанімували” ліквідований Горностаївський район. Гауляйтером “районного рівня” вони призначили пенсіонера Корнєва Юрія Ілліча – колишнього працівника місцевої міліції, який останні роки торгував з дружиною на ринку рибою.

Також окупанти «об’єднали» селищну лікарню і селищний центр первинної медико-санітарної допомоги, оскільки «не визнають» української медичної реформи. «Об’єднаною» медичною «установою» вони призначили керувати Полтавця Романа Миколайовича, лікаря-гінеколога місцевої лікарні. За словами місцевих, до війни йому вже пропонували очолити медичний заклад, але він відмовлявся. Полтавця називають ярим прихильником «руського миру». Своїм колегам, які не погодились співпрацювати з ворогом, він погрожував окупаційною комендатурою. 30 серпня за його ініціативи на будівлі Горностаївської лікарні почепили російський прапор.

Роман Полтавець

Роман Полтавець, колаборант Фото: соцмережі

Гауляйтером села Каїри, яке входить до складу Горностаївської територіальної громади, загарбники призначили Караічева Віктора Михайловича. Раніше він очолював фермерське господарство «Караічев» та був керівником місцевого комунального підприємства «Граніт».

В розташованому в селі комунальному закладі «Каїрський психоневрологічний будинок-інтернат», що підпорядкований Херсонській обласній раді, окупанти призначили «директоркою» Бащенко Оксану Вікторівну. Свого часу вона була засновницею місцевого сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Каїр».

Секретаркою гауляйтера Горностаївки Юрія Гранкіна стала Людмила Миронець, колишня офіціантка в місцевому кафе. Вся її родина теж подалася в колаборанти: батько працює у захопленій селищній раді водієм, мати видає там «довідки», а сестра Ірина, яка донедавна працювала прибиральницею, отримала посаду бухгалтерки в так званому «пенсійному фонді».

Людмила Миронець

Людмила Миронець, колаборантка  Фото: соцмережі

Сам «пенсійний фонд» у Горностаївці віднедавна “очолила” Коробка Жанна Олексіївна, 13 жовтня 1968 року народження, експрацівниця відділення одного з банків та ексбухгалтерка відділу освіти Горностаївської селищної ради.

Жанна Коробка

Жанна Коробка, колаборантка  Фото: соцмережі

«Центром зайнятості» в Горностаївці керує швачка Шетманюк Алла. За словами місцевих, вона є громадянкою росії і в Україні проживає на підставі посвідки на тимчасове проживання.

Алла Шетманюк

Алла Шетманюк, колаборантка Фото: соцмережі

«Директоркою» селищного будинку культури окупанти призначили Лобок Лілію, солістку ансамблю народної пісні «Злагода».

Лілія Лобок

Лілія Лобок, колаборантка Фото: соцмережі

«Головним пожежником» селища став Скутін Валентин Григорович, який працював тут рятувальником. А начальником «поліції», за інформацією місцевих, став Лаптєв Андрій, 22 квітня 1998 року народження. Мати останнього Наталія, яка колись працювала в санепідстанції, тепер теж агітує за росію і активно пропагує “руський мир”.

Андрій Лаптєв

Андрій Лаптєв, колаборант Фото: соцмережі

Між тим у Горностаївці продовжують зникати люди. 31 серпня на місцевому ринку російські військові вдерлися на робоче місце Тетяни Пономарьової, накинули їй мішок на голову і вивезли в невідомому напрямку.

Тетяна Пономарьова

Тетяна Пономарьова

А після цього викрали ще одного мешканця селища Сергія Шилова.

Сергій Шилов

Сергій Шилов

Як повідомляв ЦЖР, під час свого першого приїзду до Горностаївки 5 серпня гауляйтер Юрій Гранкін разом із російськими військовими зламав тризуб на центральній площі селища і повісив російський прапор на будівлі селищної ради. Пізніше біля будівлі захопленої селищної ради окупанти встановили пам’ятник лєніну.

Матеріал створено в рамках проєкту «Життя війни» за підтримки «Лабораторії журналістики суспільного інтересу» та IWM.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter