В чотирьох старостатах Дар’ївської громади на Херсонщині окупанти призначили своїх гауляйтерів

Новини
Херсонская область

Російські загарбники призначили «председателей» чотирьох «сельских советов» на території Дар’ївської територіальної громади Херсонського району. Одним із них став законно обраний староста Микільського. Майже всі ці «призначенці» є наближеними до колаборантки Ірини Козльонкової, яка очолила окупаційну адміністрацію неіснуючого «Білозерського району». І лише в одному селі громади гауляйтеркою себе оголосила російська ставлениця з сусіднього району.

Центру журналістських розслідувань повідомили про це жителі Дар’ївської громади.

Фото ЦЖР

Староста Микільського і Понятівки Юдін Володимир Федорович став єдиним колаборантом серед посадовців такого рівня в Дар’ївській сільській раді. Разом із ним прислужувати окупантам пішли всі співробітники цього старостату – соціальний працівник, працівник з благоустрою та інші. Всіх їх відсторонили від своїх обов’язків одразу ж, як тільки стало відомо про їхню зраду. 

Ірина Козльонкова, колаборантка

Володимир Юдін, колаборант

В селі Інгулець гауляйтера призначили 22 серпня. Ним став Яковець Валерій Іванович, який одразу ж почепив на будівлі старостату російський триколор і оголосив про повернення «Інгулецької сільради». Проте, за словами мешканців села, всім тут насправді заправляє гауляйтерка неіснуючого «Білозерського району» Козльонкова Ірина Ярославівна, 1971 року народження. До цього вона працювала начальницею управління культури, освіти, молоді та спорту Білозерської селищної ради. Восени 2020 року вона безуспішно балотувалась на посаду голови Білозерської територіальної громади від «Блоку Володимира Сальдо» – політичної партії іншого відомого херсонського колаборанта.

Іншою «призначенкою» Ірини Козльонкової і її російських господарів стала господарка дитячого будинку сімейного типу Шарварли Лідія Миколаївна, 22 жовтня 1961 року народження.

Лідія Шарварли, колаборантка

Лідія Шарварли, колаборантка

Тепер вона працює гауляйтеркою в селах Токарівка, Іванівка і Новотягинка. Її донька Смолюк Марина Сергіївна, 15 березня 1981 р. н., стала заступницею мами-гауляйтерки.

Лідія Шарварли, колаборантка

Марина Смолюк, колаборантка

До цього вона була домогосподаркою і іноді торгувала м’ясом. А інша донька Валуйко Тетяна Сергіївна, 11 грудня 1986 р. н., «очолила» захоплену окупантами Токарівську школу. Їхнє призначення супроводжувалось терором місцевих жителів, яких під дулом автоматів примушували віддати ключі до захоплених установ громади.

Тетяна Валуйко, колаборантка

Тетяна Валуйко, колаборантка

А ось гауляйтеркою Лиманця оголосила себе мешканка Високого з сусіднього Бериславського району Бліхар Катерина Олександрівна, 1 березня 1985 р. н.

Катерина Бліхар, колаборантка

Катерина Бліхар, колаборантка

«Вона вже працює гауляйтеркою у Високому, але вирішила всістися на двох «стільцях». Наглядати за Лиманцем вона поставила свою «помічницю» Бруснікіну Наталію і лише зрідка з’являється в нашому селі», – розповіли мешканці Лиманця.

Дар’ївська громада утворена шляхом об’єднання шести сільських рад, які входили до складу колишнього Білозерського та Бериславського районів. Російські загарбники заявили, що не визнають український адміністративно-територіальний устрій і почали «відновлювати» всі колишні сільради. На сьогодні без гауляйтерів на території цієї громади залишаються Дар’ївка і Федорівка.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

  • Як повідомляв ЦЖР, у селі Микільське Дар’ївської громади директорки ліцею і дитячого закладу дошкільної освіти «Джерельце» перейшли на бік ворога. Вони вже заявили про їхнє «перейменування» відповідно до «російських стандартів» і про початок нового навчального року з 1 вересня. Однак батьки відмовились приводити до захопленого ліцею своїх дітей.