Рада ЄС призупинила спрощений візовий режим з Росією

Новини
санкции
Фото: shutterstock.com

Рада Європейського Союзу 9 вересня ухвалила рішення про повне призупинення дію угоди про спрощення візового режиму між ЕС та Росією. Для громадян РФ будуть діяти загальні правила візового кодексу.

Про це повідомляється на сайті Ради ЄС.

«Сьогодні Рада ЄС ухвалила рішення про повне призупинення дії угоди про спрощення візового режиму між ЄС та Росією. Відтак, для громадян Росії будуть діяти загальні правила візового кодексу», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, це призведе до підвищення вартості оформлення візи з 35 євро до 80 євро, необхідності надавати додаткові документальні підтвердження, збільшення строків оформлення віз, а також застосування більших обмежень щодо видачі багаторазових віз.

«Угода про спрощення візового режиму надає привілейований доступ на територію ЄС громадянам держав, що є надійними партнерами, з якими ми поділяємо спільні цінності. Своєю неспровокованою та невиправданою загарбницькою війною, включно з невибірковими ударами по цивільному населенню, Росія знищила віру в згадане надійне партнерство та продемонструвала зневагу до основоположних цінностей міжнародної спільноти. Сьогоднішнє рішення є прямим наслідком дій Росії та ще одним доказом нашої непохитної відданості Україні та її народу», – зауважив з цього приводу Віт Ракушан, міністр внутрішніх справ Чеської республіки, яка зараз головує у Раді ЄС.

Як очікується, це рішення буде опубліковано в Офіційному віснику 9 вересня 2022 року. Воно набуде чинності з дня ухвалення та застосовуватиметься з 12 вересня 2022 року.

Як повідомляється, 31 серпня міністри закордонних справ країн Європейського Союзу домовились повністю призупинити угоду про спрощення візового режиму з рф. Кількість нових шенгенських віз для громадян рф буде суттєво зменшена, а їх отримання стане важчим й забиратиме більше часу.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter