Російський комендант двох громад Бериславщини Сурен Мкртчян причетний до викрадень і зґвалтувань

Новини
Російський військовий Сурен Мкртчян (в центрі) в окупованому Миловому, березень 2022 року Фото: myrotvorets.center

Жителі Милівської і Новоолександрівської територіальних громад Бериславського району Херсонської області опізнали по фото військового коменданта Сурена Мкртчяна, приставленого  російськими окупантами.  Мешканці стверджують, що він тероризував і викрадав людей, торгував наркотиками і  “гуманітаркою” та  причетний до зґвалтувань місцевих дівчат і жінок.

За словами жительки Милового, яка просила не вказувати її імені, окупанти вдерлися на територію села 9 березня. Місцевим мешканцям  представили Сурена Мкртчяна як  військового коменданта двох громад – Милівської  і сусідньої Новоолександрівської. Він одразу почав примушувати посадовців сільських рад співпрацювати з російськими загарбниками. Все, що місцеві на той час про нього знали – те, що він приїхав з так званої «ДНР».

Як з’ясував Центр журналістських розслідуваньМкртчян Сурен Сейранович (дата народження – 9 вересня 1978 р.) до свого приїзду на окуповану Донеччину проживав у курортному селищі Іноземцево Ставропольського краю РФ. З 2016 року він проживав в Ясинуватій разом із дружиною-українкою і двома дітьми. Мешкаці громад Бериславщини ідентифікували як окупаційного коменданта саме цього Сурена Мкртчаяна по фото, які їм надіслав  кореспондент ЦЖР. 

Сурен Мкртчян

Сурен Мкртчян, соцмережі

Ці фото є і в базі центру  «Миротворець». За його даними,  Сурен Мкртчян є військовослужбовцем РФ, останні роки проживав на тимчасово окупованій території Донецької області і служив заступником начальника штабу у так званому 11-му окремому мотострілецькому полку «Восток» 1-го армійського корпусу «ДНР», що знаходиться під командуванням російської армії.  

Сурен Мкртчян (праворуч) в окупованому Миловому, Херсонщина, березень 2022 року Фото: myrotvorets.center

На своїй сторінці у Фейсбуці Сурен Мкртчян зізнається в любові до Росії,  вітає її президента Владіміра Путіна “з поверненням міста нашої слави – Севастополя, Криму і Степанакерта (місто в Азербайджані, у 1993 – 2020 роках  окуповане Вірменією, – авт)” і цитує  главу Чечні Рамзана Кадирова: “Человек-воин – это самый добрый человек в первую очередь”.

Сурен Мкртчян

Сурен Мкртчян

А ось що кажуть про цього “доброго человека-воина” ті, кому довелось з ним стикнутися у окупованих РФ громадах Берислащини.

«Сурен Мкртчян був причетний до викрадення і катувань багатьох людей на території нашої громади. Особисто мене він так пресував, що після виїзду на підконтрольну українську територію я дуже довго боялася етнічних вірмен. Бо Сурен сказав, що його співвітчизники дістануть мене, де б я не була, якщо я втечу з села”, – розповіла ЦЖР жителька Милового.  

Наші співрозмовники стверджують, що саме Сурен Мкртчян «знімав» з посади сільського голову Милового Олега Яхнієнка, якого двічі викрадали,  і “призначав” замість нього своїх ставлеників. Вперше окупанти  викрали Яхнієнка 28 березня і вивезли, за словами місцевих мешканців у напрямку Берислава, де тримали у невідомому місці до 13 квітня. Вдруге законного голову громади Милового  російські військові викрали в липні. 

Олег Яхнієнко

Олег Яхнієнко, фото: Мост

Після першого викрадення Яхнієнка, за словами очевидців, Мкртчян зібрав працівників сільради і «призначив» голову громади, ткнувши пальцем на наймолодшу з них – на Вікторію Дмитрієву, 21-річну директорку місцевого центру територіального обслуговування. Після цього «комендант» знущався і над нею, і над багатьма іншими місцевими мешканцями. Невдовзі Вікторії вдалося вирватися з села і  виїхати на підконтрольну українську територію.  

За свідченнями співрозмовників ЦЖР,  Сурен Мкртчян також безпосередньо причетний до численних випадків сексуального насильства. 

“Сурен вивозив дівчат, які йому подобались,  на російські блокпости, аби вони там «ночували» і «розважали» російських військових. Деяких він і сам ґвалтував. Такі випадки мали місце і в наших селах, і в сусідній Новоолександрівці», – розповіли жителі Милівської громади. 

Сурен Мкртчян

Фото: myrotvorets.center

Ті, кому доводилося стикатися з Мкртчяном, кажуть, що він часто поводив себе завжди неадекватно:  постійно був «овдовбаний», без кінця вживав наркотики і навіть приторговував ними. Торгував він і російською “гуманітаркою”. 

Сурен Мкртчян постійно носився з радянськими і російськими прапорами та часто відвідував Свято-Покровську церкву в Качкарівці.  У день одного із церковних свят у цій церкві він навіть примусив взяти участь в богослужінні всіх працівників сільської ради. 

Сурен Мкртчян

Фото: myrotvorets.center

Місцеві мешканці кажуть, що останнім часом Сурена Мкртчяна не помітно  на території Бериславського району. Подейкують, що цього «коменданта» російські  окупанти могли самі забрати «на підвал» або навіть вбити і спалити в мобільному крематорії, аби приховати сліди тяжких воєнних злочинів своїх найманців проти цивільного населення  на окупованій Херсонщині. Втім, не виключено, що такого безжального кадра окупанти могли перекинути в інше місце, аби тероризувати місцевих мешканців.  

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter