Через співпрацю з окупантами директорки школи вчителі з Милового на Херсонщині кілька місяців не отримують заробітну плату

Новини
Тетяна Суржик
Тетяна Суржик, колаборантка. Фото: соцмережі

Директорка Милівського закладу повної загальної середньої освіти Бериславського району Суржик Тетяна Олександрівна співпрацює з окупантами. З цієї причини співробітникам закладу уже декілька місяців не можуть нарахувати і виплатити заробітну плату. Водночас загарбникам не вдалося відкрити жодної школи в Милівській територіальній громаді.

Центру журналістських розслідувань про це повідомили співробітники Милівської сільської ради.

Тетяна Суржик самовільно покинула посаду директора школи і перейшла керувати окупаційною адміністрацією в Миловому. Також вона очолювала молодіжну раду громади. Через її перехід на бік ворога працівники місцевої школи не можуть отримувати зарплату. 

«Окупантам не вдалося відкрити жодної школи в нашій громаді. Натомість ми змогли відкрити Дудчанський ліцей. Майже всі його співробітники виїхали на підконтрольну українську територію і вже розпочали навчання в онлайн режимі. В ньому зараз навчається 109 дітей», – розповіли співробітники сільської ради.

Одразу ж після вторгнення на територію Милівської громади 9 березня російські окупанти почали призначати своїх ставлеників у місцевих селах. У деяких із них цей процес розтягнувся на місяці. Першою гауляйтеркою в Миловому проти своєї волі стала директорка територіального центру соціального обслуговування Вікторія Дмитрієва. 

«Тоді російські військові представили нам військового коменданта Милівської і Новоолександрівської громад Сурена Мкртчяна. Він зібрав працівників сільради і ткнув пальцем на наймолодшу з нас, на Вікторію. Потім цей комендант знущався і над нею, і над багатьма іншими жителями наших сіл. Невдовзі Вікторії вдалося вирватися і виїхати на підконтрольну українську територію. А ось нинішня гауляйтерка Тетяна Суржик цілком добровільно пішла на цю «посаду», – сказали мешканці Милового.

Співпрацює з окупантами домогосподарка Грицюк Оксана Василівна, 1 лютого 1981 року народження, а також її коханець Колтаков Сергій Володимирович, 29 вересня 1993 р. н. Обидва вони допомагали окупантам організувати поїздку дітей на «відпочинок» до російської Псковської області.

Колаборанти Оксана Грицюк і Сергій Колтаков

Оксана Грицюк та Сергій Колтаков, колаборанти. Фото: соцмережі

Гауляйтеркою Дудчан стала безробітна Абрамович Тетяна, а її чоловік Ігор Абрамович пішов «працювати» водієм і «керівником» сількомунгоспу. Їхньою помічницею зголосилася стати соціальна працівниця Тетяна Леуш.  

Колаборанти Тетяна і Ігор Абрамовичи

Тетяна Абрамович та Ігор Абрамович, колаборанти. Фото: соцмережі

Гауляйтеркою Качкарівки і Саблуківки окупанти призначили Кобзар Тетяну Вікторівну. До цього вона працювала медсестрою в сільській лікарні і була депутаткою Качкарівської сільради від проросійської «Партії регіонів» у 2010-2015 роках. Разом із нею в “сельсовете” працює її донька Олена Кобзар.

А в Новокаїрах і Республіканці «керувати» так званим «сельським советом» окупанти поставили Олександра Позднєєва. За словами місцевих, він тримав тут два магазини і сам родом з Росії. 

«Єдиний старостинський округ, з яким у нас з перших днів російського вторгнення не має зв’язку – Новокам’янський. Що там відбувається – нам вкрай мало відомо. Але точно знаємо, що тамтешню школу окупанти теж не змогли відкрити», – розповіли співробітники Милівської сільради.

Як повідомляв ЦЖР, після того як Збройні сили України знищили розташовані в Раківці Бериславської територіальної громади бази російських окупаційних військ, загарбники втекли з села. А разом із ними за межі Херсонщини втік новопризначений гауляйтер Раківки Змієвський Сергій Миколайович.  Уже майже півтора місяці він знаходиться в окупованому Криму і, судячи з усього, повертатися до рідної Бериславщини не збирається.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter