ЄС продовжив санкції проти РФ. Білий дім обговорює з Конгресом США нові антиросійські санкції

Новини
санкции
Колаж: Канал 24

Євросоюз 14 вересня прийняв рішення про продовження обмежувальних заходів проти російських фізичних та юридичних осіб.

Про це повідомляється на офіційному сайті Ради Європейського союзу.

«Рада ухвалила рішення про продовження терміну дії обмежувальних заходів щодо осіб, відповідальних за підрив або загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, ще на шість місяців до 15 березня 2023 року», – йдеться в повідомленні.

Існуючі обмежувальні заходи передбачають обмеження на пересування для фізичних осіб, заморожування активів і заборону надавати кошти чи інші економічні ресурси фізичним та юридичним особам зі списку. Санкції продовжуватимуть застосовуватися до 1206 фізичних та 108 організацій, багато з яких є мішенню у відповідь на триваючу невиправдану та неспровоковану військову агресію РФ проти України.

«Після 24 лютого 2022 року у відповідь на військову агресію Росії проти України ЄС масово розширив санкції проти Росії. Крім санкцій проти вищих політичних представників, олігархів, військових і пропагандистів, ЄС вжив безпрецедентних заходів з метою суттєвого послаблення економічної бази Росії, позбавлення її критичних технологій і ринків і суттєвого обмеження її здатності вести війну.

ЄС рішуче засуджує невибіркові напади Росії на цивільне населення та цивільну інфраструктуру та закликає Росію негайно та безумовно вивести всі свої війська та військову техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Слід поважати міжнародне гуманітарне право. Росія, Білорусь і всі відповідальні за воєнні злочини будуть притягнуті до відповідальності за свої дії відповідно до міжнародного права», – йдеться в повідомленні.

Раніше Угорщина відмовилася від блокування продовження санкцій ЄС проти РФ. Процедура ухвалення рішення була успішно завершена у середу.

Також Адміністрація президента США Джо Байдена обговорює з Конгресом можливість запровадження проти Росії обмежувальних заходів, які були б аналогічні оголошенню її державою-спонсором тероризму, заявив речник Державного департаменту США Нед Прайс.

«Є кроки, які ми вже ухвалили, і кроки, які ми можемо вжити й обговорюємо з Конгресом, які б мали наслідки, аналогічні тим, що передбачені законом про держави-спонсори тероризму, без небажаних наслідків», – наголосив він.

Речник зовнішньополітичного відомства США наголосив, що в разі оголошення Росії спонсором тероризму можуть постраждати партнери Вашингтона, а також буде ускладнене постачання гуманітарної допомоги в Україну.

«На нашу думку, існують більш спрямовані підходи, які ми могли б ужити для притягнення російської армії та керівництва до відповідальності», – пояснив він.

Рада ЄС 26 липня продовжила ще на шість місяців – до 31 січня 2023 року – економічні санкції проти росії через її агресію проти України.

Крім того, з 24 лютого ЄС ухвалив низку безпрецедентних та жорстких пакетів санкцій у відповідь на повномасштабне вторгнення росії до України.

Нагадаємо:

  • Санкції проти Росії через анексію Криму з боку США і Євросоюзу були введені в грудні 2014 року.
  • 13 січня  2022 року Рада ЄС продовжила до 31 липня 2022 року економічні санкції проти РФ у відповідь на її дії, спрямовані на дестабілізацію України.