США виділили новий пакет військової допомоги Україні на $600 млн: боєприпаси для HIMARS та артилерії

Новини
Завантаження у США на літак C-17 Globemaster III боєприпасів до M142 HIMARS для України Фото: defense.gov

Президент США Джо Байден 15 вересня підписав наказ про виділення нового, 21-го пакету військової допомоги Україні на загальну суму 600 млн доларів. Він, зокрема, включає додаткові боєприпаси для високомобільних ракетних систем M142 HIMARS, снаряди до артилерії калібру 105 та 155 мм, системи протидії БпЛА.

Документ опублікований на сайті Білого дому.

«Як президент США, делегую державному секретареві повноваження розпорядитися про виділення 600 мільйонів доларів на оборонну продукцію та послуги Міністерства оборони США, військову підготовку та навчання для допомоги Україні, та ухвалити необхідні рішення», – йдеться в наказі.

В свою чергу, у Міністерстві оборони США вказали, що це вже 21-й за рахунком пакет допомоги для задоволення критичних потреб України в сфері безпеки та оборони, починаючи з серпня 2021 року.

До нього, зокрема, увійшли:

додаткові боєприпаси для високомобільних ракетних систем (HIMARS);
36 тисяч 105-мм артилерійських снарядів;
1 тисяча високоточних 155-мм артилерійських снарядів.
чотири протиартилерійські радари;
чотири вантажні автомобілі та вісім причепів для транспортування важкої техніки;
системи протидії БпЛА;
обладнання для розмінування;
протипіхотні боєприпаси Claymore;
підривні боєприпаси та обладнання;
стрілецька зброя та боєприпаси до неї;
прилади нічного бачення, спорядження для холодної погоди та інше польове обладнання.

«Загалом Сполучені Штати виділили близько 15,8 мільярдів доларів на безпекову допомогу Україні з початку правління адміністрації Байдена. З 2014 року Сполучені Штати виділили приблизно 17,9 мільярдів доларів на безпекову допомогу Україні та понад 15,1 мільярдів доларів з початку неспровокованого та жорстокого вторгнення Росії 24 лютого», – наголосили в Пентагоні.

Як повідомлялось, 8 вересня президент США Джо Байден схвалив новий пакет військової допомоги для України на суму близько 675 млн доларів. До нього, зокрема, увійшли 105-мм гаубиці M119 (L119), боєприпаси для високомобільних ракетних систем M142 HIMARS, протирадіолокаційні ракети HARM.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter