День міста Херсон, спалені авто пропагандиста. Окупований рф південь України: огляд подій за 17 вересня

Новини
Спалені автомобілі пропагандиста Дмитра Кисельова в Коктебелі, 17.09.2022 Фото: РИА Новости Крым

Огляд найважливіших новин за суботу, 17 вересня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на лінії зіткнення

— У ніч з 16 на 17 вересня російські окупанти завдали ракетного удару по селу Таврійське. Внаслідок атаки зруйновано гімназію «Перспектива», спортивний клуб і місцевий будинок культури. Постраждалих немає.

— Внаслідок дій Сил оборони щодо виведення з ладу всіх переправ через Дніпро на Херсонському напрямку, російські військові готують собі шляхи відступу. Так, в районі Каховської ГЕС, для побудови переправи, вони затопили 9 вагонів.

— Російські військові завдали ракетного удару по селу неподалік Запоріжжя.

— Внаслідок обстрілів міста Оріхів Запорізької області одну людину поранено.

— В селищі Богатир в районі Молочного лиману пролунало 5 вибухів, туди напередодні російські військові передислокували частину своєї військової техніки і особового складу.

— Окупанти в освітніх закладах села Підстепне Херсонської області розмістили особовий склад та військову техніку.

***

Сьогодні об 11 годині жителі Херсона зібрались біля Оперного театру в Одесі, щоб відзначити День міста. На захід прийшли близько 50 людей, багато хто з дітьми. Із собою принесли державні символи та плакати з написами: «Херсон — це Україна!» та прапор міста.

Фото: Суспільне.Херсон

Опівдні на Майдані Незалежності у Києві зібрались до півсотні херсонців. Домовились зустрітись на святкуванні вже у рідному місті.

Фото: Суспільне.Херсон

***

Окупанти заборонили чоловікам призовного віку покидати Крим з 19 вересня. Уже облаштовують блокпости на в’їзді на Керченський міст.

***

У Криму спалили два автомобілі російського пропагандиста Дмитра Кисельова

У селищі Коктебель невідомий спалив позашляховик Land Rover Freelander і гольф-кар, що належать російському пропагандисту, генеральному директору агентства «Россия сегодня» Дмитру Кисельову, який збудував велику дачу в селищі.

***

Журналіста Владислава Єсипенка доправили до керченської колонії

Незаконно засудженого в окупованому Криму журналіста-фрілансера Владислава Єсипенка доправили до виправної колонії загального режиму № 2 у Керчі для відбування покарання.

Владислав Єсипенко Фото: crimean-solidarity.org

***

Запорізька АЕС знову отримує електроенергію безпосередньо з енергомережі України, повідомили в МАГАТЕ.

***

Звільнене селище Високопілля на Херсонщині зруйноване на 80 відсотків

У селищі залишається проживати 270 жителів. Через постійні обстріли немає змоги ані відновлювати електро- та водопостачання, ані повернути до роботи лікарні, аптеки та магазини. Зараз обласна влада працює над тим, аби відновити світло, воду та опалення — ХОВА.

***

Генпрокуратура повідомила про підозру у держзраді місцевій жительці Олешок, яка співпрацює з окупантами та очолює псевдоутворення — «пенсійний фонд м. Олешки»

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter