Набула чинності заборона на в’їзд туристів із РФ до країн Балтії і Польщі

Новини
санкции
Фото: shutterstock.com

19 вересня набула чинності заборона на в’їзд до Латвії, Литви, Естонії і Польщі для громадян Росії з туристичними шенгенськими візами, які були видані у будь-яких країнах Євросоюзу. Тепер росіяни по суші можуть перетнути кордон з ЄС лише у Фінляндії.

«Разом із Латвією, Литвою та Польщею ми вирішили спільно обмежити можливості туризму для громадян Росії, щоб захистити громадський порядок і безпеку. Зараз неможливо гарантувати, що російські туристи, які прибувають через Естонію до ЄС, не несуть ризику для безпеки», – йдеться у заяві прем’єр-міністрів з чотирьох країн.

Прем’єри зазначили, що поїздки до Європейського союзу – це «привілей, який не належить до прав людини». Винятки діють лише для водіїв вантажівок, дипломатів та для тих, хто в’їжджає до країни з гуманітарних причин.

Крім того, з 19 вересня Швейцарія призупинила спрощену видачу віз росіянам.

  • Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну низка країн Євросоюзу, зокрема країни Балтії, Польща та Чехія, закликали повністю відмовитися від видачі віз для громадян Росії. На повній забороні видачі віз росіянам наполягає Україна.
  • Рада Європейського Союзу 9 вересня ухвалила рішення про повне призупинення дію угоди про спрощення візового режиму між ЕС та Росією. Для громадян РФ будуть діяти загальні правила візового кодексу.
  • 31 серпня міністри закордонних справ країн Європейського Союзу домовились повністю призупинити угоду про спрощення візового режиму з рф. Кількість нових шенгенських віз для громадян рф буде суттєво зменшена, а їх отримання стане важчим й забиратиме більше часу.