Кримські політв’язні. Окупований рф південь України: огляд подій за 21 вересня

Новини
Лайт-бокс з агітацією за псевдореферендум в окупованому Бердянську Фото: РИА Новости

Огляд найважливіших новин за середу, 21 вересня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на лінії зіткнення

Ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ вдарили по пункту управління військ РФ у Бериславському районі, осередках сил у районах Гаврилівки та Чорнобаївки.

— Протягом дня завдали ураження Дар’ївському мосту, понтонній переправі та колонні військової техніки, що готувалась до перекидання через Дніпро, біля Нової Каховки.

— Вогнем зупинені ремонтні роботи на мосту через шлюз Каховської ГЕС.

— Російські військові обстріляли з мінометів та артилерії шість населених пунктів Херсонської області. Внаслідок обстрілів зруйновані і ушкоджені будинки, транспорт, частина сіл залишається без води і світла.

***

Опалювальний сезон у Херсонській області

На Херсонщині окупанти зруйнували або пошкодили понад 2600 об’єктів інфраструктури, серед яких і лінії електропередачі, трансформаторні підстанції, газогони, водопроводи, котельні, насосні станції тощо — голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич.

«Я закликаю жителів тимчасово окупованих та вже деокупованих населених пунктів евакуюватися в більш безпечні регіони. Можливості для цього є, ми готові вам допомогти. Звертайтесь на гарячу лінію ОВА — 0800330951. Наші фахівці розкажуть, що потрібно робити», — написав посадовець.

***

Мобільний оператор Vodafone Ukraine відновив зв’язок у селищах Біла Криниця та Нововоронцовка Бериславського району на Херсонщині.

***

Російські військові продовжують викрадати людей — поліція

В Херсоні озброєні представники силових структур рф провели незаконний обшук в оселі 54-річного чоловіка, погрожували та били господаря, звинувачували у «нацизмі». Після чого окупанти повели чоловіка у невідомому напрямку і нині його місце перебування невідоме.

— Представники силових структур рф забрали в полон жительку с.Верхні Сірогози. Жінка працювала медичною сестрою у школі. Нині її доля невідома.

Українські правоохоронці приймають звернення громадян про скоєння кримінальних правопорушень, які вчинили в тому числі військові РФ та представники окупаційної влади за допомогою месенджерів.

Жителі Херсонщини можуть звернутися до поліції за номером +380675502274 у месенджерах WhatsApp та Telegram.

***

Начальником Херсонської міської військової адміністрації Херсонського району Херсонської області Президент України призначив секретарку міської ради Галину Лугову.

***

У Новій Каховці уламки ракети зруйнували житловий будинок

Увечері 20 вересня в Новій Каховці по вулиці Букіна уламки ракети влучили у житловий будинок. Про це Суспільному розповів міський голова Володимир Коваленко.

За його словами, місцеві жителі говорять, що до будинку прилетіла ракета, ймовірно з Криму. Про це свідчить велика воронка у дворі. Чотири людини доставлені в міську лікарню.

***

З чотирнадцяти шкіл Голопристанської громади Херсонщини окупанти змогли відкрити лише три — Центр журналістських розслідувань

На Херсонщині з чотирнадцяти шкіл Голопристанської територіальної громади Скадовського району російські окупанти змогли відкрити лише три. Не можуть вони похвалитися й достатньою кількістю учнів та вихованців у дитсадках. Водночас місцеві жителі продовжують масово виїжджати на підконтрольну українську територію.

***

У Криму «суд» засудив Нарімана Джелялова до 17 років позбавлення волі, Азіза та Асана Ахтемових — до 13 та 15 років

Так званий «Верховний суд» окупованого Криму 21 вересня засудив першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова до 17 років позбавлення волі, двоюрідних братів Азіза та Асана Ахтемових — до 13 і 15 років за сфабрикованою ФСБ справою про «диверсію на газопроводі» в селі Перевальне.

Азіз Ахтемов, Наріман Джелялов і Асан Ахтемов у «Верховному суді Криму» Фото: crimean-process.org

***

Росіяни забороняють чоловікам залишати межі захопленої частини Запоріжчини

Окупаційна влада Мелітополя видала «указ», згідно з яким із 1 жовтня виїзд чоловіків за межі тимчасово окупованої частини Запорізької області дозволено лише на підставі спецперепустки. Про це повідомляє міський голова Іван Федоров.

***

Російські військові завдали ракетних ударів по об’єктах інфраструктури Запоріжжя

Ракети поцілили в три райони обласного центру. Зазнали руйнувань об’єкти інфраструктури та будинки приватного сектору.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter