«Мобікам» із Криму видали кирзові чоботи і літнє обмундирування

Новини
войска РФ

У військкоматах в окупованих Криму і Севастополі мобілізованим видають кирзові чоботи з резервів часів СССР і літнє обмундирування. Телеграм-каналами ширяться відео про видачу поржавілих і пошкоджених автоматів Калашникова в різних регіонах РФ.

В кримських ресурсах з’явилась перша інформація про забезпечення мобілізованих на війну з Україною, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Севастопольські пабліки пишуть про нестачу обмундирування, відсутність бронежилетів та поширюють списки медикаментів, які родичі купують мобілізованим через відсутність елементарних ліків і засобів першої допомоги у виданих аптечках.

«В набір мобілізованого входять кирзові чоботи з держрезерву, які дісталися у спадок від СРСР. Також нашим захисникам видали куртки «Флора», літні шапки та літні штани.

Воювати в цьому обмундируванні вже дуже проблематично, адже зима ще не почалася. Тому рідні змітають екіпірування у воєнторгах. Спальників, бушлатів та наметів теж не видають. Екіпіровки не дісталося навіть офіцерам», — йдеться у повідомленні телеграм-каналу «Крымская платформа».

Адміни каналу нагадують Аксенову його слова про те, що військові будуть забезпечені усім необхідним з «позабюджетних джерел». Пропагандисти застерігають, що за нинішніх умов забезпечення мобілізовані «стануть трьохсотими навіть без участі української армії».

Користувачі соцмереж — родичі «мобіків» поширюють списки медикаментів, які слід закупити, аби наповнити аптечки елементарними засобами першої допомоги та ліками.

Однак є вже інформація, що у російських воєнкоматах вилучають речі, які придбали родини за власний кошт, включаючи медикаменти.

«Три дні інтернет обмінювався списками ліків у аптечках, які треба взяти із собою на війну. А тепер з’ясовується, що ці аптечки відбирають у навчанні. Не дозволяється! Думаю, скоро військомів та інших діячів почнуть просто бити», — пише пропагандист Ігор Димітрієв.

Він, як і багато інших блогерів, опублікував відео з виданими мобілізованим старими поржавілими автоматами Калашникова.

«Мобілізація, крім того, що перетвориться на злий цирк, ще й призведе до незворотних соціально-політичних наслідків. Перша хвиля це ж войовничі, далі гірше. Мобілізація неминуче залучає широкі маси управління державою. Гвинтівка народжує владу», — пише колишній одесит — колаборант Димірієв, натякаючи, що озброєні та погано забезпечені «мобіки» можуть становити небезпеку для самої ж російської влади.

Нагадаємо:

  • Протягом місяця РФ планує доукомплектувати до повного штату свої з’єднання та військові частини, що залучені до ведення бойових дій на території України. Ймовірно частина сил піде на доукомплектування прикордонної служби ФСБ противника для вивільнення особового складу підрозділів збройних сил, які залучені на прикритті державного кордону з нашою країною — Генштаб ЗСУ.
  • Регіональний центр прав людини ще на початку вторгнення підготував для кримчан спеціальну пам’ятку із рекомендаціями, як можна уникнути російської мобілізації. Вона актуальна й досі.