Другий день цирку. Окупований рф південь України: огляд подій за 24 вересня

Новини
Фото: Лента Запорожья

Огляд найважливіших новин за суботу, 24 вересня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на лінії зіткнення

— ЗСУ вдарили по понтонній переправі у Новій Каховці, двом скупченням озброєння та техніки російських військ в Бериславському районі, трьом осередкам сил та засобів в Каховському й Херсонському районах.

— Знищили колону озброєння та техніки військових РФ у Каховці, станцію радіоелектронної боротьби в районі Крутого Яру і зенітно-ракетний комплекс «Тор» в Баштанському районі Миколаївщини.

— Українська авіація за добу завдала двадцять ударів по ворогу. В Миколаївському районі знищено ворожий гелікоптер Мі-8, а в Бериславському районі Херсонщини силами та засобами протиповітряної оборони збито російський штурмовик Су-25.

***

Другий день «окупендуму»

— На другий день «псевдореферендуму» частині мешканців Херсонщини довелося голосувати повторно. Були випадки, коли людей примушували голосувати за всю сім’ю — перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

— Виборчі комісії» в супроводі озброєних солдатів кочують по області та продовжують полювати на виборців, які всіма способами намагаються уникнути зустрічі з ними.

— У Херсоні учасники руху опору розклеюють плакати з точними координатами будівель, де окупанти планують проводити «референдум» 27 вересня.

— У тимчасово окупованому Мелітополі групи члени так званого «виборчкому» разом з озброєними військовими примушують людей «голосувати» на так званому «референдумі» прямо на вулиці. Деякі члени «виборчкому» самі ж і заповнюють бюлетені, повідомив міський голова Іван Федоров.

— США ніколи не визнають результати фейкових референдумів на окупованих територіях України та анексію цих територій Росією, зазначив президент Джо Байден. З аналогічною заявою виступив речник президента Туреччини Ібрагім Калин.

***

Сполучені Штати разом з іншими країнами готові запровадити негайні кроки, які призведуть до тяжких наслідків для економіки Росії, якщо вона почне реалізацію сценарію анексії нових окупованих територій України, де зараз проводяться псевдореферендуми. США продовжать надавати оборонну допомогу Україні, щоб допомогти захистити свою територію та свободу.

***

Путін відхилив прохання своїх генералів відступити із Херсона

Про це пише The New York Times з посиланням на розвіддані американської адміністрації.

«Такий відступ був би ще одним принизливим публічним визнанням невдач путіна у війні та приніс би Україні другу велику перемогу за місяць», — йдеться в повідомленні.

***

«Мобікам» із Криму видали кирзові чоботи і літнє обмундирування — Центр журналістських розслідувань

У військкоматах в окупованих Криму і Севастополі мобілізованим видають кирзові чоботи з резервів часів СССР і літнє обмундирування. Телеграм-каналами ширяться відео про видачу поржавілих і пошкоджених автоматів Калашникова в різних регіонах РФ.

Севастопольські пабліки пишуть про нестачу обмундирування, відсутність бронежилетів та поширюють списки медикаментів, які родичі купують мобілізованим через відсутність елементарних ліків і засобів першої допомоги у виданих аптечках.

«В набір мобілізованого входять кирзові чоботи з держрезерву, які дісталися у спадок від СРСР. Також нашим захисникам видали куртки «Флора», літні шапки та літні штани.

***

Внаслідок удару російськими військовими по Запоріжжю пошкоджений житловий будинок, є поранені, повідомив в. о. міського голови Анатолій Куртєв. Під час ракетної атаки сталось щонайменше п’ять прильотів по місту. Ракета влучила у житловий сектор Запоріжжя, що спричинило пожежу в багатоповерховому будинку. Одна людина загинула, семеро поранені.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter