Прокуратура АРК розслідує як воєнний злочин незаконний призов кримчан до армії РФ в рамках «путінської» мобілізації – Поночовний

Новини
Ігор Поночовний, керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя Фото: ark.gp.gov.ua

Прокуратура АРК та Севастополя розпочала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни через незаконний призов мешканців окупованого Криму до лав Збройних сил РФ в рамках оголошеної в Росії мобілізації. У прокуратурі рекомендують кримчанам ухилятись від призову, а в разі примусової мобілізації не вчиняти дії, які можуть бути кваліфіковані як воєнний злочин. Водночас добровільна участь у війні проти України вважатиметься злочином проти основ національної безпеки.

Про це повідомив керівник прокуратури автономії Ігор Поночовний.

Він нагадав, що починаючи з 2015 року російська влада незаконно примушувала кримчан служити в її збройних силах, щонайменше 34 тисячі осіб потрапили до лав ЗС РФ. При цьому відповідно до ст. 51 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, державі-окупанту заборонено примушувати цивільне населення окупованої території служити в її збройних силах.

З 21 вересня, виконуючи указ Володимира Путіна, окупаційна «влада» РФ в Криму, за допомогою створених призовних комісій та штабів, проводить незаконну мобілізацію. Повістки кримчанам роздають на всій території півострова, особливо в місцях, де переважно проживають кримські татари.

«Наразі, покинути територію півострова можливо тільки з дозволу військкоматів, які звісно таких дозволів не дають. Фактично, кримчани знаходяться перед вибором: смерть на війні або десять років російської в’язниці. У зв’язку з цим, прокуратура автономії розпочала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України). Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі», – сказав Поночовний.

У прокуратурі рекомендують мешканцям півострова, за можливості, будь-яким способом покидати територію Криму, ухилятись від отримання повісток та походів до військкоматів. Детальні рекомендації для цього розробило представництво президента України в АРК https://bit.ly/3retXzC.

«Якщо все-таки вас примусово мобілізували, саботуйте накази російських військових, не вчиняйте дій, що можуть призвести до жертв серед цивільного населення або руйнування цивільної інфраструктури. Адже, в такому випадку ви будете відповідати за свої дії, як воєнний злочинець, навіть якщо вас мобілізували примусово. За найменшої можливості, здавайтесь у полон Збройним Силам України. Як це зробити, читайте за посиланням https://t.me/Koord_shtab/131», – наголосили у відомстві.

Кримчан, які отримали повістку з військкомату, примусово мобілізовані або мають відомості про інших примусово мобілізованих осіб, закликають надсилати інформацію до прокуратури автономії. Задля цього функціонує гаряча лінія +38 (096) 700 1600, у тому числі у месенджерах Telegram, Viber, Whatsapp та Signal. Також інформацію можна надіслати на електронні пошти [email protected] та [email protected].

«Інформація буде перевірена у рамках відповідного кримінального провадження та врахована при вирішенні питання про наявність чи відсутність у ваших діях складу злочину. Така інформація буде підтвердженням того, що ви не «доброволець» з Криму, який вирішив взяти участь у «СВО». Наголошуємо! Якщо Ви добровільно приєднаєтесь до ЗС РФ та візьмете участь у війні проти України, ваші дії будуть кваліфіковані, як злочин проти основ національної безпеки», – вказали в прокуратурі АРК та Севастополя.

Як повідомлялося, 21 вересня через брак особового складу російської армії для війни проти України президент РФ Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в Росії. Російський міністр оборони Сергій Шойгу повідомив, що в рамках часткової мобілізації призовуть 300 тисяч резервістів. За його словами, набір не буде здійснено у рамках разової акції. Мобілізація торкнеться 1,1% загального мобілізаційного ресурсу. У «сьомому пункті» указу Путіна про мобілізацію йдеться про те, що Міноборони РФ дозволяє призвати на військову службу не 300 тисяч резервістів, а 1 млн.

В окупованому Криму 90 відсотків повісток в ході мобілізації отримують кримські татари, хоча вони складають лише 13-15% населення півострова. За даними правозахисників, в Криму і Севастополі повально мобілізують мешканців сіл, повістки виписують на блокпостах, серед мобілізованих є люди з інвалідністю та онкохворі.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.