Пентагон оголосив про виділення додаткової військової допомоги Україні на $1,1 млрд

Новини
Ракетні комплекси M142 HIMARS, передані США ЗС України Фото: Arsen Fedosenko

Пентагон оголосив про виділення Україні додаткової допомоги в галузі безпеки на суму близько 1,1 млрд доларів за програмою Ініціатива сприяння безпеці України (USAI). В рамках цього пакету Україна отримає частину військового обладнання зараз, а інша частина, зокрема 18 додаткових високомобільних ракетних систем M142 HIMARS буде надана в довгостроковій перспективі.

Як повідомляє Міністерство оборони США, цей пакет допомоги є початком процесу укладання контрактів з американською промисловістю на надання Україні додаткових пріоритетних можливостей в галузі безпеки в середньо – і довгостроковій перспективі.

До нього, зокрема, входять:

18 високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS) і боєприпасів до них;
150 броньованих високомобільних багатоцільових колісних машин (HMMWV);
150 тактичних машин для буксирування озброєння;
40 вантажівок та 80 причепів для перевезення важкої техніки;
два радари для безпілотних літальних апаратів;
20 багатоцільових радарів;
системи протидії безпілотним літальним апаратам;
тактичні системи захищеного зв’язку, системи спостереження та оптика;
обладнання для знешкодження вибухонебезпечних предметів;
бронежилети та інше польове спорядження;
фінансування навчання, обслуговування та підтримки.

Як пояснив високопоставлений представник Пентагону, до останнього пакету військової допомоги США включено широкий спектр важливого бойового обладнання, але частина, в тому числі і 18 нових установок M142 HIMARS, спрямована на підтримку оборонних потреб України в довгостроковій перспективі. В рамках програми USAI США закуповуватимуть ці системи у виробника з метою надання їх Україні, а не вилучатимуть їх безпосередньо з американських військових запасів, як це було зроблено раніше з 16-ма реактивними системами HIMARS, відправленими до України.

За його словами, прибуття останніх обіцяних Україні HIMARS може зайняти деякий час. «Закупівля та доставка цих систем HIMARS та відповідних боєприпасів займе кілька років. Сьогоднішнє оголошення – це лише початок процесу закупівлі», – сказав посадовець.

Він вказав, що хоча довгострокова закупівля нових вироблених HIMARS для України не заважає США продовжувати вилучати існуючі системи з арсеналу у разі необхідності, вона слугує більшій меті – мати ці системи за контрактом і в резерві для постачання пізніше.

«Якщо ми не інвестуємо сьогодні, щоб закупити HIMARS на майбутнє, їх не буде, коли вони знадобляться українським Збройним силам у майбутньому. Це дійсно значна інвестиція, і вона призначена для того, щоб у майбутньому Україна мала те, що їй потрібно на довгострокову перспективу для стримування майбутніх загроз. Це жодним чином не виключає того, що ми продовжуватимемо інвестувати в їхні нинішні сили, використовуючи можливості, які доступні сьогодні, і які ми можемо отримати сьогодні з американських запасів», – пояснив представник Пентагону.

Як повідомлялось, 15 вересня президент США Джо Байден підписав наказ про виділення нового, 21-го пакету військової допомоги Україні на загальну суму 600 млн доларів. Він, зокрема, включає додаткові боєприпаси для високомобільних ракетних систем M142 HIMARS, снаряди до артилерії калібру 105 та 155 мм, системи протидії БпЛА.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter