НАТО розгляне членство України, але згодом. Наразі обіцяють «негайну підтримку»

Новини
НАТО
Генсек НАТО Єнс Столтенберг Фото: Голос Америки

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що згідно з рішенням Мадридського саміту, Україна має право обирати власний шлях, але зараз увага НАТО зосереджена на наданні негайної підтримки Україні.

Про це він заявив на брифінгу.

«Кожна демократична країна в Європі має право подати заявку на членство в НАТО, і члени НАТО поважають це право. І ми знову заявляли, що двері НАТО залишаються відкритими. І ми продемонстрували, що протягом останніх років союзники по НАТО, коли вони зустрічалися на саміті НАТО в Мадриді, також дуже чітко заявили, що ми підтримуємо право України обирати свій власний шлях і вирішувати, у яких механізмах безпеки вона хоче брати участь. Рішення про членство, звичайно, мають прийняти всі 30 союзників, і ми приймаємо ці рішення консенсусом. Зараз ми зосереджені на наданні негайної підтримки Україні, щоб допомогти Україні захиститися від російського жорстокого вторгнення», – заявив Столтенберг.

Президент Володимир Зеленський оголосив про подачу Україною заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу. Також Україна припиняє переговори з РФ до зміни влади в Росії.

Президент РФ Володимир Путін заявив про «приєднання до РФ» захоплених українських Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter