РНБО ухвалила рішення про застосування санкцій до фізичних і юридичних осіб РФ. Захід додав санкцій Росії

Новини
санкции
Колаж: Канал 24

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що сьогодні, 30 вересня, Рада національної безпеки та оборони України ухвалила рішення про застосування санкцій до значущих фізичних та юридичних осіб Росії.

У санкційному списку – «тисячі прізвищ і тисячі компаній».

«Сьогодні ж Рада нацбезпеки і оборони України ухвалила рішення про застосування санкцій до значущих фізичних і юридичних осіб Росії, які не знайшли в собі мужності виступити на захист людяності та міжнародного права або які так чи інашке залучені до агресивних кроків проти України і спільноти демократичних народів», – сказав Зеленський.

Водночас секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі телемарафону заявив, що у списку, зокрема, «великий пакет російських олігархів».

«Сьогодні закінчилась письмова процедура відносно санкцій, у них великий пакет російських олігархів, промислових компаній, чиновників, депутатів Держдуми РФ – там тисячі прізвищ, тисячі компаній. Ми над пакетом доволі довго працювали», – сказав Данілов, але не назвав прізвищ.

Також Зеленський оголосив про підготовку до націоналізації всіх російських активів в Україні.

«На наступному засіданні Верховної Ради України буде розглянуто проєкт закону про націоналізацію всіх російських активів, який має значно спростити цю процедуру. Прошу підтримати цей законопроєкт без зволікань», – сказав президент у відеозверненні.

Сполучені Штати Америки та Велика Британія оголосили про нові санкції проти Росії.

Санкції США стосуються 14 компаній з військово-промислового комплексу Росії, трьох провідних керівників російської фінансової системи, включно з головою Банку Росії, найближчих родичів деяких високопоставлених російських чиновників, 278 російських депутатів і сенаторів.

До списку SDN, який передбачає візові обмеження та заморожування активів, зокрема потрапили:

голова ЦБ РФ Ельвіра Набіулліна
перша заступниця голови ЦБ РФ Ольга Скоробогатова
віцепрем’єр РФ Олександр Новак
дружина та дочки міністра оборони РФ Сергія Шойгу
діти голови Росгвардії Віктора Золотова
син голови Ради Федерації РФ Валентини Матвієнко
дружина та сини прем’єр-міністра РФ Михайла Мішустіна
дружина та дочки губернатора Санкт-Петербурга Олександра Беглова
дружина та син колишнього президента РФ Дмитра Медвєдєва

Раду Федерації, вищу палату парламенту РФ, внесено до списку санкцій цілком як окрему особу. Серед компаній під санкції США потрапила низка юросіб, які пов’язані з оборонним і технологічним сектором економіки РФ:

АТ «Науково-технічний центр радіоелектронної боротьби» (НТЦ РЕБ)
ТОВ «Ротек-Елпом»
АТ НТЦ «Модуль»
ТОВ «Валтекс-НТЦ»
ТОВ «Новострім»
ВАТ «Радіоавіоніка»
ТОВ «Маркус»
ВАТ «Світлогорськхімволокно»
китайська Sinno Electronics
вірменська ТОВ «Тако»

Під нові візові обмеження США потрапили 910 осіб, зокрема зі Збройних сил РФ та Білорусії.

Крім того, Управління з контролю за іноземними активами США опублікувало нові вказівки, в яких попереджає про ризик потрапити під вторинні санкції за надання політичної та економічної підтримки Росії.

Велика Британія також оголосила про санкції проти Набіулліної.

Додатково Міністерство закордонних справ Великої Британії повідомляє про запровадження нових заборон на експорт послуг і товарів, спрямованих на «вразливі сектори російської економіки».

На сайті уряду Канади повідомляється про додавання до списку санкцій 43 нових імен (в основному родичів російських чиновників).

Так само під канадські санкції потрапили 35 російських «гауляйтерів» з окупованих нею територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

Президент РФ Володимир Путін заявив про «приєднання до РФ» захоплених українських Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter