РФ нехтує Женевськими конвенціями, майже всі українські військовополонені проходять через тортури

Новини
Українські захисники, звільнені з російського полону 21.09.2022 Фото: ssu.gov.ua

У Росії і на тимчасово окупованих територіях існує кілька десятків місць утримання українських військовополонених, але практично в жодному з них не отримують медичної допомоги. При цьому всі вони «проходять м’ясорубку допитів та тортур».

Про це повідомив заступник начальника науково-дослідного відділу супроводу заходів внутрішньої комунікації Науково-дослідного центру гуманітарних проблем Володимир Пєтухов на брифінгу у Харкові, передає Інтерфакс-Україна.

«Кілька десятків місць утримання наших військовослужбовців у Росії та на окупованих територіях в усіх умовах, скажімо так, не дуже. Медична допомога надається лише в окремих місцях… У Російській Федерації вони утримуються в СІЗО, там діють такі, жорсткі правила поведінки та звернення з нашими бранцями», – сказав Пєтухов.

За словами командувача медичних сил ЗСУ Тетяни Остащенко, яка також брала участь у брифінгу, як правило, єдина медична допомога, яку можуть отримувати військовополонені – це допомога медпрацівників, які потрапили в полон разом із ними.

«Там є старший лікар барака (один із військовослужбовців сказав мені, що він був ним), який без медикаментів, без нічого намагався надавати допомогу своїм товаришам2, – сказала Остащенко.

За її словами, як правило, у тих, хто повернувся з полону, спостерігається кахексія (крайнє виснаження), торакальні та абдомінальні травми, сліди побоїв, а також (якщо людина на момент полону була поранена) запущені поранення.

Пєтухов наголосив, що РФ, на відміну від України, не виконує Женевські конвенції, майже всі військовополонені зазнають тортур.

«Росія нехтує Женевськими конвенціями. Умови, в яких перебувають військовослужбовці, взагалі не відповідають вимогам, прописаним у цій конвенції, і які Україна, до речі, виконує, виділяючи окремі табори для військовополонених росіян… Усі (українські військовополонені – ред.) проходять м’ясорубку допиту тортур. Тих, що пройшли якось між крапельками, їх дуже мало. Це одиниці, їх можна перерахувати на пальцях рук», – сказав Пєтухов.

За його словами, вся інформація про тортури українських військовополонених та інші порушення Женевських конвенцій, допущених щодо них, передається правоохоронним органам для подальшого подання до Міжнародного суду.

«Ми всі фіксуємо, ми працюємо разом із прокуратурою та Службою безпеки України, які в рамках провадження зі збору інформації для міжнародних судів проти Росії збирають інформацію та фіксують її», – сказав Пєтухов.

Як повідомлялось, 21 вересня 215 українських захисників, у тому числі 10 іноземців, яких утримувала в полоні Росія, обміняли на кума Путіна Віктора Медведчука та 55 російських військових. Майже всі 215 звільнені з полону українські військові мають крайній ступінь анорексії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter