У Туреччині спустили на воду новий український корвет «Гетьман Іван Мазепа»

Новини
Спуск на воду корвета «Гетьман Іван Мазепа», Стамбул, Туреччина, 02.10.2022 Фото: Facebook Олена Зеленська

У Туреччині 2 жовтня спустили на воду корвет «Гетьман Іван Мазепа» типу ADA, який будується для ВМС України. Хрещеною матір’ю нового українського корабля стала дружина українського президента Олена Зеленська.

Про це у Facebook повідомила сама Зеленська, яка взяла участь у церемонії спуску на воду корвета.

«Сьогодні у Туреччині мала честь спустити на воду корвет, який служитиме Україні й водночас матиме турецьке серце. Протичовновий корвет типу Ada «Гетьман Іван Мазепа» (це ім’я обрав для нього президент України ще у 2021 році, коли розпочиналось будівництво), буде першим кораблем такого класу для Військово-Морських Сил України. У таких випадках до суден звертаються як до людей – із повагою та настановою. Отже, корвете «Гетьман Іван Мазепа», бажаю тобі з честю нести український прапор. Попутного вітру, спокійного моря й лише перемог! Завжди пам’ятай свою турецьку батьківщину і неси славу Україні!», – написала Зеленська.

Міністр оборони України Олексій Резніков зазначив, що майбутній базовий порт корвета «Гетьман Іван Мазепа» – український Севастополь.

«З таким кораблем наше Чорне та Азовське моря будуть у безпеці», – написав міністр у Twitter.

Президент Володимир Зеленський у традиційному відеозверненні висловив упевненість, що будівництво корвету «Гетьман Іван Мазепа» для українських ВМС, яке почалось у 2021 році, буде завершене у визначений час.

«Вважаю дуже символічним, що він отримав саме таке імʼя. Попри століття російської брехливої пропаганди, історична правда й справедливість все одно перемагають. І немає жодної причини, щоб зірвався наш проект будівництва нового флоту для України. Ми реалізуємо всі намічені плани. Наша мета – це створення в Україні повноцінної бази для обслуговування і будівництва кораблів», – наголосив глава держави.

За даними Міноборони України, на корветах, які будуються для ВМСУ, очікується встановлення як ударної ракетної зброї протикорабельного ракетного комплексу Harpoon виробництва США. Також на них стоятимуть французькі зенітно-ракетні комплекси VL MIKA, артилерійські установки OTO Melara Super Rapid (76-мм) та Millennium (35-мм), а також дистанційно керовані стабілізовані кулемети (12,7-мм) Aselsan STAMP. Мінно-торпедне озброєння корвету складатиметься з торпедних апаратів (324-мм) з протичовновими торпедами Murene 90 Impact.

Як повідомлялось, 7 вересня 2021 року у Туреччині заклали перший корвет для ВМС ЗС України заклали. Раніше планувалося, що до кінця 2022 року корвет із частковим оснащенням відбуксують в Україну на добудову. Але через повномасштабне вторгнення Росії, доля реалізації цих планів залишається невідомою.

18 серпня президент Володимир Зеленський підписав указ №586/2022, яким українському корвету класу Ada, який будується в Туреччині, присвоєно ім’я «Гетьман Іван Мазепа». «З метою відновлення історичних традицій національного війська, увічнення пам’яті видатного українського державного діяча гетьмана Війська Запорозького Івана Мазепи постановляю: Присвоїти корвету класу «Ada» Військово-Морських Сил Збройних Сил України ім’я гетьмана Івана Мазепи та надалі іменувати цей корвет – корвет «Гетьман Іван Мазепа»», – йдеться в документі.

Нагадаємо:

  • У грудні 2020 року Україна та Туреччина підписали угоди про передачу технологій та виробництво протичовнових корветів типу Ada і ударних безпілотних авіаційних комплексів типу Bayraktar для потреб ВМСУ.
  • Державний оборонний концерн Туреччини обрав суднобудівний завод «Океан» в Миколаєві для реалізації проекту будівництва серії кораблів класу корвет для ВМСУ.
  • У 2021 році на фінансування будівництва корвету типу Ada, що розроблений у Туреччині та заплановано побудувати для потреб ВМС ЗС України, з держбюджету виділено 3,8 млрд гривень