Україна повертає території. Окупований рф південь України: огляд подій за 4 жовтня

Новини
война

Огляд найважливіших новин за вівторок, 4 жовтня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на лінії зіткнення

— Армія РФ вдарила по Нікопольському та Синельниківському районах Дніпропетровщини. У Нікополі — четверо поранених чоловіків. Понад 7 тисяч родин залишились без світла.

— ЗСУ підняли прапор України над кількома селами на Херсонщині. Звільнено від російських окупантів села Давидів Брід, Старосілля та Богуславка.

— За минулу добу на південному напрямку ЗСУ знищили понад 30 ворожих танків.

— Російські війська обстріляли населені пункти Херсонської області вздовж лінії фронту, завдали ударів з важкої артилерії по Хрещенівці, Осокорівці та Нововоронцовці. Загинула одна людина, є поранені, постраждали житлові будинки та лінії електромереж

***

Президент України Володимир Зеленський визнав нікчемними укази президента російської федерації щодо визнання «незалежними» АРК, так званих «ЛНР» та «ДНР», Запорізької і Херсонської областей, а також інших рішень на виконання цих указів.

Крім того, Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради нацбезпеки й оборони, яким передбачена відмова від переговорів із російським президентом Володимиром Путіним.

Як повідомлялось, 30 вересня президент РФ Володимир Путін заявив про «приєднання до РФ» захоплених українських Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

***

Культурою в Херсоні займається колишній ютубер на прізвисько «Бидло»

Останнім часом на псевдокультурних заходах в окупованому Херсоні активно з’являється людина, що називає себе «заступником міністра культури Херсонщини» — Артем Лагойський.

***

— У Скадовському районі військові рф прибули за місцем проживання подружжя, побили чоловіка за його проукраїнську позицію, дружину повезли у невідомому напрямку, її місцеперебування невідоме. Чоловіка окупанти вигнали з будинку, після чого підірвали оселю.

— У центрі Херсона представники окупаційної влади та озброєні військові рф захопили приміщення редакції газети, а також міську друкарню, яку використовують у власних цілях.

— З тимчасово окупованих Херсона та Голої Пристані продовжують надходити повідомлення про мародерство військовослужбовців рф, які відбирають автомобілі місцевих, а також про факти заселення окупантів у квартири та будинки. При цьому військові рф викрадають документи на право власності житла.

За усіма фактами правоохоронці відкрили кримінальні провадження за ст.438 (Порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

***

Жителі деокупованих сіл Бериславського району отримують грошову допомогу від товариства Червоного Хреста. Першими отримали 261 житель Кочубеївської територіальної громади, повідомив голова Бериславської РДА Володимир Літвінов.

***

Російські військові випустили по Запоріжжю та двом селам Запорізького району близько 10 ракет С-300. Внаслідок ракетної атаки в Запоріжжі пошкоджений інфраструктурний обʼєкт, два заклади освіти, один медичний заклад та, попередньо, сім багатоквартирних будинків.

***

Спецпризначенці Центру спеціальних операцій «А» Служби безпеки України знищили російський гелікоптер Ка-52 на Запорізькому напрямку

***

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter