Євросоюз затвердив восьмий пакет санкцій проти РФ

Новини
санкции
Фото: shutterstock.com

Євросоюз затвердив восьмий пакет санкцій проти Росії у відповідь на війну з Україною, включно з незаконною анексією української території на підставі фіктивних «референдумів», мобілізацією додаткових військ і відкритими ядерними погрозами.

Про це повідомляється на сайті Європейської комісії.

Як зазначається, восьмий пакет санкцій запроваджує нові заборони на імпорт з ЄС на суму 7 млрд євро для обмеження доходів Росії, а також обмеження на експорт, які ще більше позбавлять військово-промисловий комплекс Кремля ключових компонентів та технологій, а російську економіку – європейських послуг та досвіду.

Санкції також позбавляють російську армію та її постачальників додаткових конкретних товарів та обладнання, які необхідні для ведення війни на території України. Цей пакет також закладає основу необхідної правової бази для запровадження обмеження цін на нафту, передбаченого G7.

Рішенням ЄС запроваджено додаткові експортні обмеження, спрямовані на скорочення доступу Росії до військових, промислових та технологічних товарів, а також її можливості розвивати військовий сектор. Санкції включають заборону на експорт вугілля, включаючи коксівне вугілля (яке використовується на російських промислових підприємствах), певні електронні компоненти (використовуються в російській зброї), технічні вироби, що використовуються в авіаційній галузі, а також деякі хімічні речовини. Додано заборону на експорт стрілецької зброї та інших товарів відповідно до Регламенту проти тортур.

Євросоюзом узгоджено додаткові обмеження на імпорт на суму майже 7 млрд євро. Вони включають заборону на ввезення в Росію готової продукції та напівфабрикатів зі сталі, машин та обладнання, пластмас, транспортних засобів, текстилю, взуття, шкіри, кераміки, деяких хімічних продуктів та ювелірних виробів не із золота.

Пакет знаменує початок реалізації в рамках ЄС угоди G7 про експорт російської нафти. У той час як заборона ЄС на імпорт російської сирої нафти морем повністю залишається в силі, цінова «стеля» після її введення дозволить європейським операторам здійснювати та підтримувати транспортування російської нафти до третіх країн за умови, що її ціна залишиться нижчою за заздалегідь встановлену «стелю». Це допоможе ще більше скоротити доходи Росії, зберігаючи при цьому стабільність світових енергетичних ринків за рахунок продовження поставок. Цей захід потребує тісної координації з партнерами по G7. Він набуде чинності після 5 грудня 2022 року для сирої нафти та 5 лютого 2023 року для нафтопродуктів після ухвалення додаткового рішення Радою ЄС.

Пакет забороняє громадянам ЄС обіймати посади у керівних органах деяких державних підприємств РФ. Він також забороняє всі операції з Російським морським регістром, додаючи його до списку державних підприємств, на які поширюється заборона операцій.

Обмеження на криптоактиви включають всі гаманці, облікові записи або послуги зберігання криптоактивів, незалежно від суми гаманця (раніше дозволялося до 10 тисяч євро).

Пакет розширює спектр послуг, які більше не можуть надаватися уряду Росії чи юридичним особам, зареєстрованим у Росії: тепер вони включають IT-консультації, юридичні консультації, архітектурні та інженерні послуги. Вони важливі, оскільки потенційно можуть послабити промисловий потенціал Росії, тому що вона залежить від імпорту цих послуг.

Додатково застосовано санкції до фізичних та юридичних осіб, причетних до російської окупації, незаконної анексії та фіктивних «референдумів» на окупованих територіях/областях Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Сюди також входять фізичні та юридичні особи, які працюють в оборонному секторі, наприклад високопоставлені та військові посадові особи, а також компанії, що підтримують російські збройні сили. ЄС також продовжує переслідувати акторів, які поширюють дезінформацію про війну.

Обмежувальні заходи ЄС також спрямовані на ключових осіб, які приймають рішення, олігархів, високопоставлених військових і пропагандистів, відповідальних за підрив територіальної цілісності України.

Географічну сферу дії обмежувальних заходів у відповідь на визнання непідконтрольних уряду територій Донецької та Луганської областей України та введення російських збройних сил у ці райони було розширено для охоплення всіх непідконтрольних уряду територій України в Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях.

Як повідомлялось, 21 липня Рада Європейського Союзу затвердила сьомий пакет санкцій проти росії, до якого, зокрема, увійшла заборона на імпорт російського золота.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter