Рада звільнила Шевченка з посади голови НБУ, Зеленський пропонує замість нього Пишного

Новини
Кирило Шевченко, ексочільник НБУ Фото: Facebook

Верховна Рада6 жовтня за поданням президента Володимира Зеленського звільнила Кирила Шевченка з посади керівника Національного банку України. Перед звільненням САП та НАБУ повідомили Шевченку про підозру в злочині в період керівництва ним Укргазбанком. Водночас глава держави вніс до парламенту кандидатуру ексголови Ощадбанку Андрія Пишного на посаду очільника НБУ.

За ухвалення проєкту постанови №8104 про звільнення Шевченка на пленарному засіданні проголосували 263 народні депутати повідомив член фракції «Голос» Ярослав Железняк у Telegram.

«Парламент підтримав звільнення Кирила Шевченка з посади голови Національного банку України. Самого пана Шевченка не було, тому звільнення відбулося у «турборежимі», лише виступи депутатів», – написав Железняк.

Водночас Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради кандидатуру ексголови Ощадбанку Андрія Пишного на посаду глави НБУ. Відповідний проєкт постанови №8107 оприлюднено на сайті парламенту.

Ще до того як Рада звільнила Шевченка, Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро України повідомили йому про підозру в злочині в період керівництва ним Укргазбанком.

«НАБУ та САП викрили організовану групу на чолі з колишнім головою правління ПАТ АБ «Укргазбанк», яка упродовж 2014-2019 рр. незаконно вивела з фінансової установи 206 млн грн. П’яти учасникам цієї групи повідомили про підозру у розтраті шляхом зловживання своїм службовим становищем коштів «Укргазбанку» та у службовому підробленні», – повідомило НАБУ.

Слідство встановило, що посадовці «Укргазбанку» у листопаді 2014 році запровадили схему виведення коштів із держбанку через сплату послуг псевдопосередникам нібито за залучення коштів великого бізнесу та державних установ і підприємств. Насправді ж посередництво відбувалося лише на папері: клієнти розміщували кошти в державному «Укргазбанку» на депозити за власною ініціативою або ж згідно з порядком, запровадженим для держсектору Кабміном. Натомість держбанк, на підставі фіктивних актів виконаних робіт, справно сплачував псевдопосередникам за послуги, які ті ніколи не надавали, та про яких більшість клієнтів банку навіть не знала.

Цю схему залучення коштів не використовував жоден із решти державних банків в Україні. А після активізації слідчих дій із боку НАБУ та САП її прикрили й в самому «Укргазбанку». Однак, за час її існування (з листопаду 2014 по березень 2020 рр.) держустанова здійснила понад тисячу перерахувань на адресу 52 псевдопосередників, витративши на це, як вважає слідство, незаконно понад 206 млн грн.

Організатором схеми НАБУ та САП вважають першого заступника голови правління «Укргазбанку» Кирила Шевченка, який невдовзі його очолив за рішенням уряду. Він ініціював зміну внутрішніх документів для легітимізації схеми, усував перешкоди для вчинення злочину через використання владних повноважень, затверджував умови співпраці з посередниками та здійснював контроль за виплатами.

Нагадаємо: